САЩ са увеличили с 30% предлагането на финансова тайна в света


САЩ са увеличили с 30% предлагането на финансова тайна в света
Снимка: iStock

1996

Най-подходящата страна за хората, които искат да скрият богатството си, е Съединените щати. Това показват данните от изследване на Tax Justice Network, което класира държавите по степента, в която финансовите и правните им системи помагат на хората и юридическите лица да прикриват собствеността на активите. САЩ са увеличили предлагането на финансова тайна в света с почти 1/3 от 2020 г. насам, спечелвайки им най-лошия рейтинг от началото на класирането през 2009 г. Колко пари са нужни, за да си в клуба на най-богатите?

Според Иън Гари, изпълнителен директор на базираната в САЩ Коалиция за финансова отчетност и корпоративна прозрачност, тези класации показват как корумпирани играчи въоръжават финансовата система срещу демокрацията. По думите му Вашингтон трябва да подкрепи реципрочен автоматичен обмен на информация между страните.

Влошаването на резултата на САЩ се дължи на отказа за обмен на информация с данъчните власти на други държави. Ако американските власти променят подхода си, това ще намали предлагането на финансова тайна към света с 40%.

Реформите за прозрачност на президента Джо Байдън са ключови за външната му политика. Според министъра на финансите Джанет Йелън САЩ вероятно са най-доброто място за укриване и изпиране на неправомерно спечелени пари, което подчертава важността за борба с корупцията. Най-богатите в света не плащали данъци

Пет от страните от Г-7 – САЩ, Обединеното кралство, Япония, Германия и Италия – са отговорни за над 50% от намаляване на глобалния напредък срещу финансовата тайна, според мрежата за данъчно правосъдие. 

Според Моран Харари, водещ изследовател в мрежата за данъчно правосъдие в продължение на десетилетия страните от клуба на богатите са привличали олигарси, милиардери и корпоративни гиганти с вратички в секретността и регулации на широко затворени очи.

Изследването е по-критично към Обединеното кралство, ако се вземат под внимание и отвъдморските територии на короната – Британските Вирджински острови и остров Джърси. Те са отговорни за 8,9% от цялата финансова тайна в света, според мрежата за данъчно правосъдие. Това нараства до над 1/10 от общото предлагане в света, ако се включи Обединеното кралство – почти двойно повече от САЩ. За година милиардерите в Европа са забогатели с трилион долара

На второ място в класацията е Швейцария, но тя предоставя два пъти по-малка финансова тайна от Съединените щати.

Според мрежата около 10 трилиона долара богатство се съхранява в офшорки, което е над 2,5 пъти стойността на всички доларови и евро банкноти в обръщение по света. Осемте най-богати в света притежават общо 1 трилион долара

Индексът за финансова тайна оценява финансовата и правна система на всяка страна с оценка за секретност от 100, където оценка 0 е пълна прозрачност, а оценка от 100 е пълна секретност. След това тази оценката се комбинира с обема на финансовите услуги, които страната предоставя на чужди граждани, за да се определи колко финансова тайна се предоставя на света от страната. Колко пари са нужни, за да си богат?

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Русия създава собствени офшорки на територията си

Най-голямата банка в Европа плаща близо 300 млн. евро заради офшорна схема 

В пандемията богатите станаха още по-богати

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички