Колко пари са нужни, за да си богат?


Колко пари са нужни, за да си богат?
Снимка: iStock/Guliver

7356

Повечето американци вярват, че за да се считаш за „заможен” в САЩ през настоящата 2021 година е нужо нетно състояние от поне 1.9 млн. долара. COVID-19 пандемията изглежда е занижила изискванията, тъй като през миналата година сумата е достигала близо 2.6 млн. долара, сочи ежегодното проучване Schwab’s 2021 Modern Wealth Survey, предава CNBC.

Различните поколения имат собствена представа за стойността на парите. Милениалите или тези на възраст между 24 и 39 години, вярват, че необходимата сума за да се наречеш „заможен” е поне 1.4 млн. долара. Поколението X (между 44 и 55-годишна възраст) смята, че нетното състояние трябва да е поне 1.9 млн. долара. Бейби бумърите (между 56 и 74 г.) изглежда имат най-високи изисквания, тъй като сумата при тях скача до не по-малко от 2.5 млн. долара. Осемте най-богати в света притежават общо 1 трилион долара

Спадът в посочената сума може да се дължи на пандемията, смятат от Schwab. Над 53% от анкетираните признават, че са били финансово засегнати от кризата. Един на всеки петима е бил съкратен или е изпратен в отпуск, докато 26% заявяват, че са претърпели понижение на възнаграждението или на предоставяните работни часове.

Намалението на доходите навярно влияе на представата за богатство в САЩ. Под нетно състояние се разбира стойността на всички активи, включително парите налични по банкови сметки и влогове, финансови инвестиции, стойността на недвижимите имоти и на притежаваните превозни средства. От сумата се вадят всички дългове, включително тези по дебитни и кредитни карти, студентски заеми и ипотеки, за да се получи приблизителното нетно състояние. За година милиардерите в Европа са забогатели с трилион долара

Въпреки резултатите от анкетата, огромното мнозинство от гражданите на САЩ разполага с лично състояние далеч под посочеите суми. Преди пандемията, средното състояние на американските домакинства е възлизало на 748 800 долара, сочат данните от проучване на Федералния резерв за 2019 година. Това е средната сума, която включва и горния 1% по богатство в САЩ. За да попадне човек в този елитен клуб са необходими поне 11 млн. долара. Не всички обаче са пострадали финансово заради пандемията. Благодарение на стимулите и спада в потреблението, някои американци всъщност са повишили спестяванията си по време на кризата.

Още от Спестявания


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички