Как Amazon, Google, Facebook и ко си спестиха 100 млрд. долара данъци?


Как Amazon, Google, Facebook и ко си спестиха 100 млрд. долара данъци?
Снимка: Getty Images

5657

Технологичните гиганти от САЩ са си спестили над 100 млрд. долара данъци през последното десетилетие, възползвайки се умело от "вратички" в законодателството. Шест от най-големите компании в Силициевата долина – Apple, Google, Microsoft, Amazon, Facebook и Netflix – са избегнали плащането на точно 100.2 млрд. долара между 2010 г. и 2019 г.

До тези заключения стига проучване на британската неправителствена организация Fair Tax Mark, което анализира финансовите отчети на компаниите, представяни пред властите в САЩ. Докладът ѝ разкрива огромната разлика между парите, които т.нар. "голяма шестица" е отделила за данъци и тези, които реално плаща.

Умението на компаниите да избягват данъци работи най-вече извън САЩ – платените в чужбина данъци възлизат на едва 8.4% от печалбите, реализирани от компаниите на външни пазари през изминалите 10 години. В същото време бизнесът на тези пазари генерира над 50% от приходите и 2/3 от печалбите на компаниите, пише списание Fortune.

За да си спестят данъци, технологичните гиганти прилагат сложни международни схеми и прехвърлят печалби от с високи данъци към такива с ниски данъци. Те продължават да използват данъчни убежища като Бермудите, Ирландия, Люксембург и Холандия. Всичко това обаче е напълно легално.

Компаниите твъдят, че са данъчно изрядни, като се позовават на големите заделени средства, които обаче реално не стигат до националната хазна. Тъй като бизнесът им е комплексен, те използват сложни счетоводни "хватки" в данъчните си отчети. Има разлика между парите, обявени във финансовия отчет и паричния поток, с който компанията разполага.

Големият грешник – Amazon

Най-големият нарушител сред технологичните гиганти е Amazon. Онлайн търговецът е платил едва 3.4 млрд. долара данъци върху печалбата от 2010 г. насам. Реално платените от корпорацията данъци са 12.7% от печалбата ѝ през последното десетилетие, въпреки че през 7 години от разглеждания период корпоративният данък в САЩ е бил 35%. Платените от компанията данъци не отговарят дори на понижената ставка от 21%, въведена от администрацията на Доналд Тръмп през 2017 г.

Припомняме, че миналия месец стана ясно, че Amazon ще плати 0 долара данъци за финансовата 2018 г., въпреки приходите от 233 млрд. долара и печалбата от 11,2 млрд. долара. За предходната 2017 г. компанията отново не плати нито стотинка данък, въпреки спечелените 5,6 млрд. долара. Според ръководителя на Fair Tax Mark Пол Монахан числата в отчетите на Amazon са "непроницаеми".

"Компанията разширява пазарното си господство по целия свят благодарение на това, че приходите ѝ остават почти необложени. Това ѝ позволява да подкопава местните бизнеси, които имат по-отговорен подход към плащането на данъци", се казва в доклада.

Amazon определят изводите в проучването като погрешни, позовавайки се на ниските маржове на печалба в търговията на дребно и уверяват, че плащат всички дължими данъци. "Инвестираме милиарди в създаване на работни места и инфраструктура. Тези инвестиции в съчетание с ниските маржове, естествено, водят до по-ниско ниво на реално платените данъци", посочват от компанията пред CNBC.

Подгласниците  Facebook и Google 

Facebook е платила като данък едва 10.2% от печалбата си за настоящото десетилетие, което е най-ниското съотношение сред шестте корпорации. Делът от чуждестранните ѝ печалби, платен като данъци пък е едва 5%.

От компанията твърдят, че плащат дължимото на всеки пазар, на който работят. "През 2018 г. сме платили 3.8 млрд. долара корпоративни данъци, а ефективната ни данъчна ставка през последните 5 години е 20%. Според сега действащите правила ние плащаме голямата част от дължимите данъци в САЩ, където се намират по-голямата част от дейностите и активите ни", посочват от Facebook пред CNBC.

На трето място се нарежда Google, чиито реални данъци са 15.8% от печалбите. Платените извън САЩ данъци пък са 7.1% от генерираните на външни пазари печалби през десетилетието. От компанията твърдят, че интерпретацията на Fair Tax Mark "игнорира реалностите на днешната усложнена данъчна система и изкривява фактите, документирани в отчетите". От Google също подчертават, че плащат 80% от корпоративните си данъци в САЩ, и подкрепят усилията за разработване на нови международни данъчни правила.

Apple е платила 17.1% от печалбите си като данък през изминалите 10 години. От компанията изтъкват, че са най-големият данъкоплатец в света, и като такъв знаят колко е важна ролята на плащането на данъци за обществото. "Плащаме каквото дължим според данъчното законодателство на местата, където работим. След 2008 г. платеният от нас корпоративен данък възлиза на над 100 млрд. долара", заявяват от компанията.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички