Microsoft сключи с Пентагона сделка за 21,9 млрд. долара


Microsoft сключи с Пентагона сделка за 21,9 млрд. долара
Снимка: Getty Images

6175

Американският технологичен гигант Microsoft ще снабдява армията на САЩ със специални индивидуални комплекти с добавена реалност в рамките на сделка на стойност до 21,9 млрд. долара за 15 години, съобщи Би Би Си, предаде БГНЕС.

Комплектите са базирани на продукта HoloLens, който позволява на потребителите да виждат холограми, положени върху действителната им среда. 

Договорът е за повече от 120 000 комплекта, които ще бъдат произведени в САЩ. 

Акциите на Microsoft поскъпнаха с 3% след обявяването на сделката. 

Разширената реалност се различава от виртуалната реалност по това, че добавя графики към съществуващото зрително поле на потребителя, вместо да го заменя с изцяло нова среда. 

В резултат на това потребителите могат да видят „хедс-ъп дисплеи“ или холографи, които могат да добавят повече информация към това, което вече виждат. 

HoloLens се предлага на пазара за 3500 долара бройката, като Microsoft ги продава предимно на фирми, които често сдвояват продукта с персонализирани софтуерни приложения. 

Архитектурни фирми, болници, университети, производители на автомобили и американската космическа агенция НАСА са сред потребителите на технологията.

През последните две години Microsoft работи с американската армия по фазата на създаване на прототип на така наречената Интегрирана система за визуално увеличаване (IVAS), която е военна версия на HoloLens.

Компанията заяви, че армията е преминала във фазата на производство на проекта.

В публикация в блог Microsoft заяви, че продуктът ще дава на войниците по-голяма безопасност и ще ги направи по-ефективни в действията им.

„Програмата осигурява повишена осведоменост за ситуацията, позволявайки обмен на информация и вземане на решения в различни сценарии“, се казва в публикацията. Microsoft готви сериозни промени в структурата на компанията

След като Microsoft обяви договора за IVAS за 480 млн. долара през 2018 г., най-малко 94 служители подадоха петиция към компанията да отмени сделката и да спре да разработва „всякакви и всички оръжейни технологии“.

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички