Михайло Николич: Добавяме реалности към утрешния ден


Михайло Николич: Добавяме реалности към утрешния ден
Снимка:

8626

Атрактивна демонстрация с Hololens – иновативното устройство за смесена реалност на технологичния гигант Microsoft – направи Михайло Николич, основател на дигитална агенция Аthlon, по време на традиционната среща на VR Lab BG.

Събитието, което събра десетки заинтересовани по темата за виртуалната реалност и мястото й в настоящето и бъдещето на глобалния бизнес и социалния живот, представи няколко успешни родни организации, които оперират в сферата на виртуалната, добавената и т.нар. миксирана реалности и техните иновативни продукти. По време на срещата се дискутира още дискурсът на развитие набиращите все по-широка популярност технологии и се обсъдиха разнообразните приложения в различните сектори на икономиката, развлекателната индустрия, медицината и образованието.

„Виртуалната реалност (VR) е нещо, което може да ви изолира от външния свят и да ви вкара в съвсем друго измерение. Тя може да се ползва в редица браншове, като засега най-широко приложение намира в развлекателната индустрия: кино, 360 видео, гейминг и т.н.“, обясни на присъстващите Михайло Николич.

„Augmented Reality или т.нар. обогатена или добавена реалност намира добро приложение в туризма, развлекателния бранш и маркетинга. AR комбинира реалната заобикаляща ни среда с наложени данни и изображения от дигиталния свят. По този начин се внася добавена стойност към реалния свят, който бива "обогатен", откъдето идва и названието й“, продължи информационният специалист.

„Миксирана реланост (Mixed reality) е нов подход, при който устройството проектира холографски изображения (холограми) върху прозрачни стъкла (очила). При нея ключово е, че контекстът на средата е известен на наблюдаващия. Устройството е едновременно и 3D скенер, който сканира външната среда и създава 3D модел. За разлика от добавената реалност, която наслагва дигитални изображения към картина на физическия свят, миксираната реалност работи изцяло в 3 измерения свят. В момента технологията се намира в един все още ранен стадий и се ползва в затворени пространства – напр. малки до средни стаи.

Интересното при нея е, че тя може да разпознава 3D обекти и да ги позиционира в този 3D свят, който създава. Например, тя може да добави триизмерен образ на човек, който да седне на реална маса или да го накара да си взаимодейства с останалите физически предмети от помещението. Миксираната реалност има огромен потенциал и е по-подходяща за внедряване в професионали отрасли и услуги като архитектура, инженерство, строителство и т.н.“

Михайло Николич отбеляза още, че не трябва да се пренебрегва ролята на трите вида реалности в сфери като образованието и медицина. Програми и обучителни курсове, създадени на база виртуална реалност биха могли да направят революция в училищните системи.

Дигиталната агенция Athlon е един от малцината притежатели на Microsoft Hololens в България. В момента организацията се е захванала със строеж на мащабен и уникален по рода си високотехнологичен център, който по план трябва да отвори врати през юни 2017 година. Идейният план на пространството включва изграждане на високотехнологични зали за практическа работа, център за обучения, лаборатория за роботика за деца, зали за аудио-визуални решения, пространства за уъркшопи, зони за свободно общуване, обмен на идеи и срещи.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички