Център за данни на Microsoft ще отоплява жилища


Център за данни на Microsoft ще отоплява жилища
Снимка: Thinkstock

5690

Информационният гигант Microsoft обяви днес, че създава нов център за данни във финландската столица, излишната топлина от който ще се използва за отоплението на жилища и офиси в региона, предаде AFP. Приходите на Microsoft минаха 50 милиарда долара

В начинанието, което американската компания представя като най-големия център за използване на остатъчна топлина в света, Microsoft ще си сътрудничи с финландската електрическа компания Fortum. Нейната настояща инфраструктура за градско отопление включва мрежа от 900 километра подземни тръби, които пренасят топлината до четвърт милион домакинства в Хелзинки и неговите околности.

Местоположението на центъра за данни е било нарочно избрано, за да се улесни използването на остатъчната топлина, обявиха компаниите в съвместна декларация, добавяйки, че проектът ще намали годишните въглеродни емисии с около 400 000 тона.

Проектът е важен етап за един по чист свят, който стана възможен заради общата ни амбиция да намалим климатичното затопляне, каза главният изпълнителен директор на Fortum Маркус Раурамо.

Microsoft – Финландия, с който AFP се е свързал, е пояснил, че строителството ще започне, колкото е възможно по-бързо и когато са налице всички необходими разрешителни, предаде БТА.

Що се отнася до общата стойност на проекта, то това ще най-голямата инвестиция в сектора на Интернет и комуникационните технологии във Финландия, потвърди Пека Исосомпи , говорител на групата.

Около 45 % от финландските домакинства се отопляват от системи за градско отопление, които пренасят топлината, изпомпвайки вода в изолирани тръби.

Делът на излишната топлина, която се използва, за да се захранват тези системи, става все по-голям, тъй като компаниите търсят по-устойчиви източници на енергия.

Топлината от центъра за данни ще е около 40 % от градското отопление в близките до Хелзинки общини Еспоо, Кауниайнен и Кирконуми, уточни Fortum.

Финландските власти от дълго време се опитват да популяризират северната страна като първокласно място за центрове за данни, изтъквайки икономическите предимства от студения климат, относително ниските цени на електроенергията и бързите връзки, както и възможностите за устойчивост на инфраструктурата за градско отопление на страната.

Още от Иновации и наука


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички