Microsoft: История за 2 трилиона долара


Microsoft: История за 2 трилиона долара
Снимка: Getty Images

3579

Софтуерният гигант Microsoft вече струва над 2 трилиона долара. Това се случи по време на борсовата търговия на 22 юни, когато пазарната капитализация на компанията мина границата от 2 трилиона долара за първи път в корпоративната й история, затваряйки търговската сесия на цена от 266.69 долара за акция, предава CNBC. Постижението идва след представянето на Windows 11, първа нова версия на операционната система от над 5 години насам.

Пазарната оценка на Microsoft скочи двойно през последните две години, подхранена от търсенето на продукти като приложението за комуникация Teams, което логичнo привлече интересa на бизнесите по време на COVID-19 пандемията.

Поскъпването на акциите отразява промяната в политиката на компанията, която реши да потърси растеж в облачните услуги и придобиването на други бизнеси, след като дълги години разчиташе главно на операционната си система Windows.

Акциите на Microsoft поскъпнаха с над 600% откакто Сатя Надела замени Стив Балмър начело на компанията през 2014 година. За сравнение, по време на 14-годишния период, в който Балмър бе изпълнителен директор, книжата на Microsoft записват спад от 32%. Един от първите ходове на Надела бе пускането на версия на Office пакета (Word, Excel и прочее) за операционните системи iOS (Apple) и Android (Google), вместо да остане ограничен само за мобилните устройства, които използват Windows.

Година по-късно, когато Windows 10 излезе на пазара, продуктът предостави безплатно обновление, за разлика от Windows 7 и Windows 8.

Преди да стане изпълнителен директор, Надела ръководеше дивизията на Microsoft, която разработваше облачните услуги Azure и това се видя чудесно веднага след като пое управлението. Понастоящем Azure се използва от големи организации като Националната баскетболна асоциация (NBA) на САЩ, автомобилният производител Volkswagen и веригата аптеки Walgreens. В наши дни Azure е на път да стане най-големия бизнес на Microsoft.

Под ръководството на Сатя Надела Microsoft стана по-отворена към съвместна работа с конкуренти, когато това е в интерес на компанията.

Подобрени бяха взаимоотношенията с конкуренти като Red Hat и Salesforce, като освен това операционната система с отворен код Linux, която дълги години бе разглеждана като заплаха за бизнеса на Microsoft, бе вкарана директно в Windows.

През тази седмица компанията обяви, че Windows 11 ще поддържа приложения, който вървят на операционната система Android. Надела описа новия продукт, като добра възможност за софтуерни разработчици като Apple.

Наскоро рисковият инвеститор Бен Хоровиц посочи, че Microsoft е по-скоро чудесна компания за стартъпи, които търсят партньори, отколкото заплаха за тях.

Под управлението на Надела, Microsoft сравнително успешно успява да избегне проблеми свързани с нарушаване на конкуренцията, за разлика от миналото, в което изпъква антимонополното дело срещу компанията заведено от Министерството на правосъдието на САЩ през 1998 година.

Междувременно Amazon, Apple, Facebook и Google са подложени на натиск от регулаторите през последните години.

Microsoft е похарчила над 45 млрд. долара за придобивания на компания в ерата Надела, включително бизнес социалната мрежа LinkedIn, разработчиците на видеоигри Mojang и Zenimax, както и услугата GitHub. Microsoft сключи с Пентагона сделка за 21,9 млрд. долара

Като цяло Microsoft е оставя тези компании да оперират и растат самостоятелно. През април тази година, стана ясно, че Microsoft е постигнал съгласие за придобиването на компанията за гласово разпознаване Nuance за 19.7 млрд. долара, включително капитал и дълг.

Сделките, сключвани от Надела, носят повече успех за Microsoft спрямо ходовете на неговите предшественици – стари придобивания като aQuantive и Nokia приключиха с отписвания. За сравнение, играта Minecraft на студиото Mojang се превърна в най-добре продаваната видеоигра в историята, а тримесечните приходи на LinkedIn скочиха тройно.

Microsft бяха сред първите компании, които преминаха оценка от 1 трилион долара. Това се случи през април 2019 година. Microsoft беше най-скъпата публична компания, титла, която сега се държи от Apple.

Amazon и Alphabet, компанията майка на Google, струват над 1 трилион долара, като в този елитен клуб влиза и петролната компания Saudi Aramco.

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички