Компаниите, които скоро ще струват 2 трилиона долара


Компаниите, които скоро ще струват 2 трилиона долара
Снимка: pixabay

3753

Състезанието за оценка от над 2 трилиона долара става все по-вълнуващо за участниците в базата на S&P 500 – индексът показващ 500-те най-големи американски компании по размер на пазарната им капитализация.

Apple вече е в този клуб, а следващите две компании, които най-вероятно ще преминат границата от 2 трилиона долара, са технологичния гигант Microsoft и най-голямата платформа за онлайн търговия в света Amazon. Това показва анализ на Investor's Business Daily на база данните на S&P Global Market Intelligence и MarketSmith.

Тази прогноза изглежда все по-реалистична. Акциите на Microsoft поскъпнаха с близо 0.9% по време на търговията в сряда до цена от 260.58 долара за лот. Това е нов исторически максимум за позицията, като предходното върхово постижение беше 246.10 долара за акция. Така пазарната стойност на Microsoft се увеличи до 1.97 трилиона долара.

Ценните книжа на софтуерния гигант записват повишение от 17.2% от началото на годината, което превръща компанията във втората най-скъпа в S&P 500. Изглежда, че оценката от 2 трилиона е съвсем близо.

Състезание за 2 трилиона долара

Самият факт, че две компании се доближават до оценка от 2 трилиона долара говори красноречиво какво влияние имат технологичните фирми за пазара.

Първата компания, която достигна пазарна капитализация от 2 трилиона долара, бе Apple - в края на август 2020 г., сочат данните на S&P Global. На компанията от Купертино бяха нужни около две години да достигне до това ниво, след като премина границата от 1 трилион долара през август 2018 г. Преди това обаче, на производителя на iPhone бяха нужни 40 години, за да постигне оценка от 1 трилион долара.

Сега идва ред на Microsoft. Според анализатори, софтуерните продукти и облачните услуги на компанията ще провокират ръст в цената на акциите през идните 12 месеца до ниво от 276.88 долара. Ако това се случи, пазарната капитализация на Microsoft ще достигне 2.09 трилиона долара след по-малко от година. Подобно повишение означава ръст в цената от 6.3% за този период.

Изглежда не става дума за дива спекулация, тъй като анализатори вярват, че Microsoft ще спечели по 7.37 долара на акция през фискалната 2021 г., която приключва в края на юни. Това е близо 28% повече спрямо същия период на 2020 г.

Amazon: По петите на Microsoft

По петите на Microsoft се движи и друг гигант - Amazon. За компанията на Джеф Безос достигането до оценка от 2 трилиона долара е само въпрос на време. Анализите предвиждат, че акциите на Amazon ще поскъпнат с над 25% през идните 12 месеца до цена от 4036.72 за брой. Книжата на компанията затвориха сесията в сряда на цена от 3362.02 долара, което е ръст от 0.8%. Ако прогнозите се сбъднат, то пазарната капитализация на Amazon ще достигне 2.03 трилиона долара след по-малко от година.

А това ще бъде добре дошло за инвеститорите в компанията. Засега книжата на Amazon отчитат слаб растеж от едва 3%, въпреки, че индексът S&P 500 е скочил с 11%. Това е сериозно забавяне за акции, които бяха лидери на пазара в продължение на дълго време. Въпреки това, акциите на Amazon се представят по-добре от тези на Apple, които поскъпнаха с едва 0.6% през настоящата година.

Ами Tesla?

Анализаторите са доста по-сдържани в очакванията си за акциите на производителя на електрически автомобили Tesla, въпреки силните резултати при доставките на коли. Книжата, които се търгуват на цена от 744.12 долара за брой, се очаква да поевтинеят с над 10%, ако трябва да гледаме 12-месечната прогноза, която предвиждаше цена от 637.88 долара за лот. А на тази цена Tesla би струвала 612 млрд. долара. Акциите на компанията поскъпват с 5.4% от началото на тази година.

Според прогнозите, Tesla ще бъде седмата най-скъпа компания в индекса S&P 500 след 12 месеца. Alphabet, Facebook и Berkshire Hathaway ще имат по-висока пазарна оценка от Tesla дотогава. Така или иначе, състезанието към оценка от 2 трилиона долара може да крие много изненади.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички