След Ирландия: Microsoft откри в България втория в света STEAM център Dream Space


След Ирландия: Microsoft откри в България втория в света STEAM център Dream Space
Снимка: Microsoft

4672

"Майкрософт България" в партньорство с "Телелинк Бизнес Сървисиз" откри учебния STEAM център Dream Space. Това е вторият такъв в света след този в Ирландия. Планираната инвестиция в следващите 5 години е в размер на 1 млн. лв. От МОН определиха амбициозния проект като пример за липсващото звено в родното образование, което ще спомогне за трансформация на системата, пише Economic.bg.

Какво е Dream Space? Dream Space е иновативно пространство, предоставящо STEAM (наука, технологии, инженерство, изкуства и математика) обучения. То ще бъде достъпно за всички български учители и ученици безплатно, като за използването му ще е нужна единствено предварителна регистрация. Целта на проекта е да достигне до 10 000 деца и 600 преподаватели още в първия учебен сезон. Високата заплата и бонусите не стигат. Какво търсят младите служители?

Защо Microsoft се спря на България?

Идеята вторият Dream Space на американския технологичен гигант да бъде изграден у нас е резултат от доброто проникване на облачните софтуерни услуги Microsoft 365. Пакетът е на разположение на всички училища в страната, благодарение на партньорството между компанията и МОН. Новият център ще помогне за по-активното им използване в образователния процес.

"Решението взе предвид това какъв ще е ефектът, както и да бъде по-голяма държавата. Ние сме в регион от 25 държави, сред които България е една от големите, с добро ниво на дигитална култура", споделя за Economic.bg Албена Спасова, мениджър "Образование" в Microsoft за Централна и Източна Европа.

По думите ѝ инвестицията от 1 млн. лв. е стартова, но не се ограничават дотук. Сумата ще послужи за оборудване, поддръжка на високотехнологичната зала, наемането на служители и цялата оперативна дейност по менажирането. Кои са основните тенденции на работното място през 2022 г.?

Икономическият растеж зависи от образованието

Този ход на "Майкрософт България" е пореден пример за инвестиция на технологична компания в образованието и това не е нещо ново предвид все по-яркото място на дигитализацията в икономиката. Апетитът за IT кадри става все по-голям с всяка изминала година, като дори и на средностатистическо ниво цифровите умения вече са задължителни – ЕС например, планира до 2030 г. 80% от населението в него да има базови такива. Идеята на центрове като Dream Space е именно да развиват STEAM умения, изчислително мислене, креативност, етично вземане на решения и екипност.

"Вярваме, че доброто образование и подготовката на децата за утрешния ден водят до икономически растеж на страната", заяви Албена Спасова и допълни, че тази зависимост е видима в много други държави, където Microsoft оперира. Затова и технологична компания като Microsoft инвестира в сектора. "Ние предоставяме технологии, но интензитетът на използването им е това, което помага за икономическия растеж", обясни тя.

Думите ѝ са в унисон със състоянието на образователната система в България. През последните години държавата инвестира много средства в оборудването на класните стаи с хардуер и софтуер, за да обезпечи технологично образователния процес. Само по Плана за възстановяване и устойчивост са предвидени още 576 млн. лв. за изграждане на училищна STEM среда. Резултатите от PISA обаче са ясно доказателство, че това не е достатъчно. Microsoft: История за 2 трилиона долара

"Главната пречка пред дигитализацията – не само на България, но и на всяка държава – никога не са били само парите или липсата на ресурс. Основната пречка пред дигитализацията на една образователна система са учителите. Това е неоспорим факт в световен мащаб", заяви Борис Герасимов, директор на дирекция ИКТ към МОН.

По думите му, за да не се повтори добре познатият сценарий с усвояването на евросредства без ефект, на тези STEM кабинети трябва да се вдъхне живот. "Затова Dream Space е много важен. Той е липсващото звено, чрез което може да покажем на училите как да ползват всичко онова, получили досега", обясни Герасимов.

По примера на Ирландия

Преди 4 години Microsoft отвори първия Dream Space в Дъблин, инвестирайки 5 млн. евро. А преди няколко седмици показа ясен знак за успех на проекта, като обяви, че ще вложи още 3 млн. евро в него – уверен, че така подпомага еволюцията на националната образователна STEM програма.

Ирландия е сред най-проспериращите нации, чието бурно развитие на икономиката започна преди години с тласък на дигиталните и ИТ инвестиции. Осъзнавайки тенденцията към цифровизация, правителството създаде благоприятна среда за технологичните компании и най-големите от тях масово направиха страната своя европейска централа. Тенденции и иновации, които ще станат реалност през 2022 г.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Microsoft съкращава близо 1000 служители след спад на приходите

Microsoft е укрил плащането на милиарди долари данъци

Приходите на Microsoft минаха 50 милиарда долара

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички