Високата заплата и бонусите не стигат. Какво търсят младите служители?


Високата заплата и бонусите не стигат. Какво търсят младите служители?
Снимка: iStock

5061

Ако преди високото заплащане и офис бонусите бяха достатъчни да задържат служителите дълго на работа, то това вече може би не е достатъчно. Младите служители търсят растеж в рамките на компанията и възможност да се реализират като предприемачи извън ежедневната си работа. Това сочи последният доклад на Microsoft, в който са анкетирани 20 000 служители от 11 държави, пише CNBC. 43% от служителите напускат работа заради ниското заплащане

Важно е организациите и бизнес лидерите да помислят за обучението като инструмент за задържане на кадри. Защото, ако хората се учат и израстват, те нямат причина да напуснат компанията.

По-рано тази година в проучване Microsoft установи, че 52% от анкетираните млади хора, по-специално от поколението Z (родени от 1996 до 2009 г.), а също и от поколението на Милениалите (родени между 1980 и 1995 г.), е вероятно да обмислят смяна на работното място още през тази година.

За компаниите, които искат да задържат кадрите си, не всичко е загубено. Според Microsoft 73% от поколения Z и Милениал твърдят, че биха останали по-дълго на работните си места, ако могат да сменят и позициите си вътре в компанията. По-младите служители също биха останали, ако работодателите им дадат гъвкавостта да работят върху странични дейности или бизнеси, които им носят допълнителни доходи. 

Опитът иска смяна на работните места

Според доклада на Microsoft сред причините служителите да сменят работата си е, че вярват, че "ученето изисква напускане". Проучването установи, че повече от половината от респондентите (55%) сменят компаниите, тъй като смятат, че това е "най-добрият начин" да развият уменията си. Според LinkedIn възможностите за учене и растеж също се смятат за двигател номер 1 за професионалното поведение през 2022 г. Кои са основните тенденции на работното място през 2022 г.?

Експертите подчертават, че растежът в компанията не е бил приоритет по време на пандемията, тъй като бизнесите бяха фокусирани върху оцеляването си. Затова сега трябва организациите да помислят как допринасят за развитието на служителите си в компанията. Пандемията промени не само работодателите, но и служителите, както и техните критерии за работа и начин на живот.

Според доклада на Microsoft по-младите поколения са най-склонни да работят за себе си – 76% от тях казват, че това е цел, спрямо 63% от по-възрастните. Ето защо гъвкавостта остава важно качество сред служителите. Възможността да се развиват извън организацията, като същевременно им позволяваш да се развиват и в нея ще бъде успешната формула за бизнеса в бъдеще. Тенденции и иновации, които ще станат реалност през 2022 г.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Недостиг на кадри: Кои са най-дефицитните професии у нас?

Повече работа, по-малко отпуска: разлики между страните в ЕС

Методът, който работи безпогрешно при интервю за работа

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички