43% от служителите напускат работа заради ниското заплащане


43% от служителите напускат работа заради ниското заплащане
Снимка: iStock/Guliver

4989

43% от работещите са склонни да напуснат работата си през следващите 12 месеца, ако на друго място има предложат по-високо заплащане и по-добра кариерна реализация и гъвкавост, сочи проучване на Ernst & Young. Недостиг на кадри: Кои са най-дефицитните професии у нас?

Изследването показва, че според 42% от служителите е нужно увеличение на заплатите, докато едва 18% от работодателите са съгласни. 22% от тях искат служителите да се върнат в офиса 5 дни в седмицата, докато 80% от работниците предпочитат да работят дистанционно поне 2 дни в седмицата. Заради инфлацията 35% от търсещите нова работа основно искат по-висока заплата, а 25% търсят по-добро кариерно развитие. 19% от работещите пък искат по-голяма гъвкавост, свързана с дистанционна работа. Кои са основните тенденции на работното място през 2022 г.?

По сектори най-бързо сменят работата си в сферата на технологиите и хардуера – 60%, а по възрастови групи поколението Z (родени между 1996 и 2009 г., б.р.) и милениълите (родени в периода 1980-1995 г.) са най-склонни да напуснат настоящата си работа, които са общо 53%.

Броят на служителите, които смятат, че етиката на работното място е подобрена, се е увеличил от 48% на 61% от началото на пандемията досега. За сметка на това обаче доверието към работодателите е спаднало с 20% - от 77% на 57%. Методът, който работи безпогрешно при интервю за работа

58% от участващите в проучването работодатели смятат за важно да има стратегия, подсигуряваща служители със специфични умения, нужни за развитието на бизнеса им, като повечето от тях са готови и да наемат и чуждестранни служители с възможност за дистанционна работа. 

Проучването показва и че 32% от работодателите успяват да подобрят както производителността, така и фирмената културата. Това е постигнато чрез гарантиране на споделено разбиране за проблемите и целите в компанията – 94%. Други фактори за този успех са хибридната работа – 90%, инвестициите в удобства – 39% и подобряване на технологиите на работното място – 45%, както и предоставянето на по-голяма самостоятелност на работниците – 44%. Повече работа, по-малко отпуска: разлики между страните в ЕС

"Работодателите както в България, така и по света, ще трябва да се адаптират към променените модели на работа и нужди на служителите. Намирането на правилния баланс между очакванията на служителите, реалностите на пазара и възможностите на компаниите, са в основата за успешното задържане на служителите. Друго предизвикателство за работодателите са и нови модели на работа по начин, съответстващи на текущата законодателна рамка", обяснява Милена Благоева, Съдружник в данъчния отдел на Ernst & Young.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Как да организираме търсенето на работа – полезно ръководство

Може ли по-късата работна седмица да бъде инвестиция в България?

Бум на трудовия пазар: В Полша спешно търсят работници

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички