Недостиг на кадри: Кои са най-дефицитните професии у нас?


Недостиг на кадри: Кои са най-дефицитните професии у нас?
Снимка: iStock

35258

Пазарът на труда продължава да изпитва остър недостиг на кадри. От работници до висококвалифицирани специалисти, дефицитът на добре подготвени служители е близо 200 хиляди, по данни на Агенцията по заетостта.

Липсата на квалифицирани кадри през последните години е едно от основните предизвикателства в основни отрасли. Електротехници, машинни оператори, работници в селското стопанство, медицински кадри, ядрени енергетици и ИТ специалисти са сред най-дефицитните професии. Кои са най-търсените професии във всяка българска област?

По думите на Росен Симеонов, началник отдел "Професионално ориентиране, обучение на възрастни" основните причини за недостига в тези области са демографската характеристика на страната, застаряването на населението, транснационалната трудова миграция.

Предлагането на работа е на сравнително здравословно ниво. Не такава обаче е ситуацията с наличието на работници за това търсене, споделя специалистът. Това потвърди в ефира на БНТ и Християн Петков, оперативен мениджър в агенция HR по консултантски услуги по въпросите свързани с човешките ресурси.

"Започнахме да следим предлагането на обяви за работа в сайтовете, още в началото на пандемията. Към края на месец май наблюдаваме най-високо ниво на предлагани работни позиции онлайн от началото на пандемията", заяви той. Кои ще бъдат най-търсените професии в България?

По думите на Християн Петков се запазва тенденцията някои компании директно от назначаването да предлагат дистанционна работа. Общият брой на такива предложения към момента е малко над 6000, като над половината са в сектор ИТ, останалите са в ресора "аутсорсинг" (бел. ред. наемане на човешки ресурси извън компанията или страната), центровете за споделени услуги и административни дейности, като те са по равно разпределени. Какви са заплатите в ИТ индустрията в България?

По думите на Християн Петков ИТ секторът остава най-високоплатен и най-популярен, като интересът към него не спира да се увеличава. Кои професии в България вземат най-високи заплати?

По отношение на ресторантьорите и хотелиерите специалистът споделя, че от началото на 2022 г. и най-вече след отпадането на противоепидемичните мерки, от които браншът пострада най-много, всеки месец до април се наблюдава двоен ръст. През месец май този ръст достигна своя пик и към края на месеца има едва 2% ръст. По думите на мениджъра този сектор остава втори по дял, като брой на обяви спрямо всички. Квалифицираните кадри напускат туризма

"Няма конкретни обяви за украински бежанци, но има обяви, които изразяват намерението на компаниите да наемат украинци, живеещи в България. Макар че има предложения подходящи за бежанци и те нарастват, броят реално на назначените украински бежанци в български компании, все още е сравнително малък", споделя Християн Петков по въпроса с интеграцията на украинските бежанци у нас. Държавата ще дава по 400 лева за квартира на работещи украинци

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ИТ секторът търси 30 000 нови служители

България далеч не е мечта за чуждите специалисти

Чиновници и медици с най-голям ръст на заплатите

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички