Квалифицираните кадри напускат туризма


Квалифицираните кадри напускат туризма
Снимка: iStock

5792

Проблемът с кадрите в туризма винаги е бил на дневен ред с наближаването на активния туристически сезон. И докато преди години имаше дефицит на персонал по курортите и се налагаше внасянето на работна ръка от чужбина, сега вече има недостиг на работни места. Това казва в интервю за "Радио Варна" директорът на Колежа по туризъм в морския град доц. Генка Рафаилова.

"Заради несигурността и опасението от нови ограничения, голяма част от фирмите няма да могат да си позволят да наемат същия брой служители. Ще има обекти, които сигурно изобщо няма да отворят. Това допълнително ще намали търсенето на кадри", каза доц. Рафаилова. Масово затварят хотелите по морето

Другият основен проблем ще е нежеланието на добре обучените и квалифицирани кадри да работят в сферата на туризма. "Част от тези кадри сигурно ще се насочат към други сфери на обслужването. Някои от тях търсят работа в уеб сайтовете и мобилните приложения за резервации и обслужване на туристи. Тези компании също изискват владеене на чужди езици и добри познания в туризма, каквито безспорно квалифицираните кадри притежават", поясни директорът на Колежа по туризъм.

Въпреки очаквания отлив на квалифицирана работна ръка, според доц. Рафаилова трудно може да се стигне до ситуацията от предишни години, когато внасяхме кадри от чужбина.

Заради пандемията, намалява и интереса към туристическото образование. "Все пак, за студентите, които изучават туризъм, остава привлекателна възможността да придобият знания и умения, които биха им помогнали и в други сфери. Такива например са чуждите езици и дигиталните компетенции", поясни доц. Рафаилова.

Погледнато от добрата страна, заради ограничените пътувания и възможности за работа в чужбина, много от квалифицираните кадри остават да работят в България, каза още тя.

В момента, студентите от Колежа по туризъм се обучават онлайн, като единствено практическите занятия и държавните изпити се провеждат в присъствена форма.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички