Кои са основните тенденции на работното място през 2022 г.?


Кои са основните тенденции на работното място през 2022 г.?
Снимка: iStock

4042

Дан Шаубел е управляващ партньор в консултантската компания Workplace Intelligence, която помага на HR специалисти да се адаптират към тенденциите на пазарите и да се подготвят за бъдещето на работната среда. Той е известен с ежегодните си прогнози за бъдещето на работата, които ще повлияят на начина, по който работим и живеем. Те са основани на задълбочени изследвания и разговори с изпълнителни директори, ръководители на човешки ресурси и други професионалисти. Спечелили са му отлична репутация и помагат на компаниите и служителите да се подготвят за бъдещето. Изследванията му за подобряване на работната среда, привличането на таланти и разрастване на бизнеса се използват от гиганти като Oracle и American Express. Фокус в проучванията на Дан Шаубел са 4-дневната работна седмица, прегарянето на работното място и възходът на поколението милениъл. Вижте кои са 5-те основни тенденции на работното място за 2022 г. според Дан Шаубел и Workplace Intelligence. Тенденции и иновации, които ще станат реалност през 2022 г.

Тенденция №1: Насочване към хибриден подход

Компаниите се надяваха да преминат към хибриден модел още миналата година, но пандемията принуди много хора да отложат плановете си за отваряне на офиси. Хибридният модел на работа съчетава работа от вкъщи и от офиса и цели да даде свобода на служителите да избират откъде и как да работят. Ситуацията обаче се промени през 2022 г. и голяма част от компаниите преминаха и останаха на хибридния модел на работа.

Тенденция №2: Хибридният модел създаде две нива на работна сила

Хибридният модел предоставя много предимства, но има и своите недостатъци и това е вторият тренд. Един от проблемите е, че начинът на третиране на дистанционните служители може да е различен от начина на тези в офиса. Примерът, който Шаубел дава потвърждава пристрастията към отдалечените работници – 6 от 10 ръководители на човешки ресурси споделят, че служителите в офиса е по-вероятно да бъдат повишени и на тях се гледа като по-ценни кадри. Бизнес лидерите ще трябва да се съсредоточат върху преодоляването на тези нагласи, ако искат хибридният модел да е успешен за бизнеса им. Това налага и културна промяна, чрез която мениджърите трябва да гарантират, че отношението към служителите е еднакво. 40-часовата работна седмица стана на един век

Тенденция №3: Дигиталното мислене ще допринесе за постоянството на бизнеса

Технологиите продължават да играят все по-голяма роля, докато бизнесът се бори с милиони незаети работни места. Роботите продължават да се осъвършенстват и да се справят с обслужващи и производствени задачи, а изкуственият интелект като чатботове заменят служители в кол центрове и пр.

Една от основните тенденции през 2022 г. е експлозивен растеж в областта хиперавтоматизация. Той включва целенасочено и едновременно комбиниране и наслагване на иновативни технологични решения и платформи. Очаква се през тази година пазарът да достигне 600 млрд. долара, като компаниите, използващи този подход, ще свият разходите си с 30%.

Тенденция № 4: Компаниите се борят за привличане и задържане на кадри на фона на Голямата оставка

Голямата оставка или Голямото напускане е феномен в резултат от пандемията, в който хората напускат работа с невиждан темп, а бизнесът във всички сектори изпитва сериозна липса на кадри. Основната грижа на финансовите директори е наличието на работна ръка. Големите корпорации взеха мерки, например Amazon, Costco и Walmart в САЩ увеличиха заплатите, а други пък започнаха да изграждат пакети от предимства за привличане на служители – от акции до уелнес стимули. В много компании се фокусират и върху повишаването на квалификацията или преквалификацията на работниците.

Но за повечето предимствата на заплащането не са достатъчни. Ново проучване на Oracle установява, че 88% от работниците смятат, че значението на думата "успех" се е променило, като сега приоритет е балансът между професионалния и личния живот и психическото здраве. Ето затова през 2022 г. нетърпимостта на хората към компании, които се отнасят лошо с тях е по-голяма от всякога и изискват от работодателите по-висок стандарт. Повече работа, по-малко отпуска: разлики между страните в ЕС

Тенденция № 5: Лидерите разчитат на принос и обратна връзка от служителите

Голям проблем, който пандемията освети, е, че гласът на някои групи служители отдавна е игнориран. Вижда се, че работещите дистанционно също могат да бъдат изоставени. Според това глобално проучване 86% от служителите мислят, че гласът на хората в компанията им не се чува достатъчно или еднакво. Компаниите, които не търсят или не се вслушват в служителите си, ще имат проблеми със задържането на работната сила, когато това е от ключово значение и ще пропуснат идеи и иновации. Затова през 2022 г. лидерите се стремят да чуят мнението им и да го превърнат в действия с фокус върху подобряването на бизнес резултатите и опита на служителите. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Как да организираме търсенето на работа – полезно ръководство

Може ли по-късата работна седмица да бъде инвестиция в България?

Бум на трудовия пазар: В Полша спешно търсят работници

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички