Компанията майка на Google - Alphabet с най-големите съкращения в своята история


Компанията майка на Google - Alphabet с най-големите съкращения в своята история
Снимка: iStock

6879

Компанията майка на Google Alphabet планира да съкрати около 12 000 работни места, което ще намали работната сила с 6%, обяви американската корпорация. Това е най-голямата серия от съкращения, иницииран компанията е извършвала досега. Както и при други компании в бранша, причината е несигурната икономическа перспектива.

Съкращенията ще засегнат работни места по целия свят и в цялата компания, обяви главният изпълнителен директор Сундар Пичай в имейл до служителите и добави, че поема „пълна отговорност за решенията, които ни доведоха дотук“.

Акциите на Alphabet поскъпнаха с 1,8% при предварителната търговия в Ню Йорк в петък, след като съобщението стана публично. През последната година акциите на компанията спаднаха с около 30%, предава Bloomberg.

С тези съкращения Google се присъединява към редица други технологични гиганти, драстично съкратили дейността си на фона на отслабващата световна икономика и нарастващата инфлация, като Meta Platforms, Twitter и Amazon.com. Благодарение на устойчивия си бизнес с търсене Google е сред най-дълго въздържащите се технологични компании, но се сблъска със забавянето на цифровата реклама, а подразделението ѝ за изчисления в облак продължава да изостава от Amazon и Microsoft. Microsoft съкращава 10 000 служители

"Това са важни моменти за изостряне на фокуса, преструктуриране на разходната база и насочване на таланта и капитала към най-високите ни приоритети", пише Пичай в имейла.

По думите му има "значителна възможност пред нас" с изкуствения интелект – ключова инвестиционна област, в която Google се сблъсква с увеличаване на конкуренцията напоследък. Удар за милиарди: Місrоѕоft се готви за атака на най-важния бизнес на Gооglе

Пичай заяви, че Alphabet ще изплати на засегнатите служители поне 16-седмично обезщетение и 6-месечни здравни осигуровки в САЩ, а в други региони ще получат пакети в зависимост от местните закони и практики, като бонусите няма да бъдат засегнати.

През октомври компанията отчете печалба и приходи за третото тримесечие, които не оправдаха очакванията на анализаторите. Печалбата спадна с 27% до 13,9 млрд. долара спрямо 2021 г.

Освобождаването на служителите на Google е в резултат от натиска на инвеститорите да се приеме по-агресивна стратегия за ограничаване на разходите. През ноември TCI Fund Management призова технологичния гигант в отворено писмо да определи публично цел за маржовете на печалбата, да увеличи обратното изкупуване на акции и да намали загубите в портфейла си Other Bets, подразделение на Alphabet за експериментални бизнеси.

"Компанията има твърде много служители и разходите за един служител са твърде високи", посочи управляващият директор на TCI Крис Хон и отбеляза, че броят им в Alphabet е скочил с 20% годишно от 2017 г. насам.

В последните месеци Google предприе редица стъпки за намаляване на разходите, като отмени следващото поколение на своя лаптоп Pixelbook и закри Stadia – услугата си за игри в облака. По-рано през януари Verily, биотехнологично звено на Alphabet, заяви, че съкращава 15% от персонала си. Масовите съкращения не подминаха и Google

От 2017 г. насам компанията е увеличила над два пъти работната си сила, която през последното тримесечие достигна 186 779 души. Много от назначенията бяха за подразделението за облачни услуги на Google, където компанията се стреми да изгради втора линия на продажби, която да допълни бизнеса ѝ с реклами. Подразделението за облачни услуги, което през последното тримесечие донесе 6,9 млрд. долара обаче още е на 3-о място на пазара.

Освен това в последните години Google добави и хиляди служители за своето зараждащо се хардуерно подразделение с придобиването на HTC и Fitbit.

Според консултантската фирма за човешки ресурси Challenger, Gray & Christmas за 2022 г. най-много работни места са съкратени в технологичния сектор – 97 171, с 649% повече спрямо 2021 г.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Подготовка за кризата: Технологичните компании съкращават хиляди служители

Twitter продължава да съкращава служителите си

Компанията-майка на Facebook с най-големите съкращения в истoрията си

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички