Meta Platforms ще съкрати 11 000 души, Марк Зукърбърг се извини


Meta Platforms ще съкрати 11 000 души, Марк Зукърбърг се извини
Снимка: iStock

2736

Компанията-майка на Facebook - Meta Platforms ще съкрати повече от 11 000 служители, или 13% от работната си сила. Компанията се бори с растящите разходи от навлизането си в метавселената на фона на слаб рекламен пазар, предава Reuters Компанията-майка на Facebook тайно уволнява служителите си

Масовите съкращения, първите в 18-годишната история на Meta, са едни от най-големите през тази година. Те следват хиляди съкращения на работни места в други големи технологични компании, включително Twitter и Microsoft. Производителят на корпоративен софтуер Salesforce съкращава стотици служители от търговските си екипи. Компанията Snap, която управлява приложението Snapchat също ще премахне 20% от работната си сила. Microsoft съкращава близо 1000 служители след спад на приходите

Бумът, предизвикан от пандемията, който даде тласък на технологичните компании и тяхната пазарна стойност, се превърна в крах през тази година заради високата инфлация и бързо нарастващите лихвени проценти. Подготовка за кризата: Технологичните компании съкращават хиляди служители

Главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг призна, че е сгрешил в очакванията си скокът на електронната търговия и уеб трафика да се превърне в постоянна тенденция. "Онлайн търговията не само се върна към предишните тенденции, но макроикономическият спад, повишената конкуренция и загубата на рекламен сигнал доведоха до това, че приходите ни са много по-ниски, отколкото очаквах", казва Зукърбърг в съобщение до служителите.

Той пое отговорност за случилото се и за тежките решения, които се е наложило да вземе. "Знам, че това е трудно за всички и съжалявам особено за засегнатите.", споделя ръководителят, цитиран от Bloomberg.

Съкращения ще има в структурите на цялата компания, а нейните бизнес екипи ще бъдат преструктурирани "по-съществено". Засега не е ясно точно в кои световни региони ще са съкращенията, нито какви са очакваните икономии на разходи.

Компанията също така смята да намали несъществените разходи и ще продължи да не наема нови служители през следващите месеци. Meta Platforms очаква разходите ѝ за 2023 г. да са около 100 милиарда долара, като повечето от тях са свързани с области като изкуствен интелект, реклами, бизнес платформи и метавселената.

Голям залог в метавселената

Зукърбърг моли инвеститорите за търпение, докато налива милиарди във визията си за следващата голяма компютърна платформа след мобилните телефони: метавселената, сбор от виртуални светове, достъпни чрез устройства за виртуална и разширена реалност. Усилията изискват интензивни инвестиции в хардуер и изследвания, които може да не се изплатят след много години.

Уолстрийт обаче вече губи търпение заради огромните и експериментални вложения в мечтаната от Зукърбърг метавселена, а един акционер наскоро нарече инвестициите "супер големи и ужасяващи". Притесненията относно ръста на разходите заличиха повече от 2/3 от пазарната стойност на Meta през тази година. Meta вече не е сред най-големите компании в света

"Пазарът въздъхва с облекчение, че ръководството на Meta или специално Зукърбърг изглежда се вслушват в някои съвети, а именно, че трябва да намалят малко от нарастващите разходи", казва анализаторът на Hargreaves Lansdown Софи Лунд-Йейтс. Тя обаче е изненадана, че мениджърите на компанията се опитват да увеличат ефективността, а в същото време се мъчат да развиват нещо толкова амбициозно и слабо като метавселената. Facebook ще наеме 10 000 души от ЕС за изграждане на "метавселена"

Междувременно растежът на водещата социална мрежа Facebook е в застой. Компанията работи за ускоряването му и продължава да добавя потребители към приложението за споделяне на снимки Instagram, като експериментира с по-базиран на интереси алгоритъм и кратки видеоклипове, наречени Reels.

Meta ще плати на съкратените си служители в САЩ основното им възнаграждение за 16 седмици, плюс две допълнителни седмици за всяка година трудов стаж в компанията, заедно с целия годишен платен отпуск като част от пакета за обезщетение.

Компанията не разкри точно колко ще ѝ струват съкращенията, но каза, че цифрата е включена в обявената по-рано прогноза за разходите за 2022 г. между 85 и 87 милиарда долара. Meta има над 87 000 служители към края на септември.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Мъск планира съкращения и големи промени в Twitter

Шведската компания Electrolux съкращава 4000 служители след сериозна загуба

Последиците от кризата: Компанията за споделено пътуване Lyft съкращава стотици служители

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички