Meta срина позициите си, вече е едва 26-а сред най-големите компании в света


Meta срина позициите си, вече е едва 26-а сред най-големите компании в света
Снимка: iStock

4252

Разходите на Meta Platforms за нейната метавселена излязоха скъпо на акционерите. Пазарната капитализация на компанията-майка на Facebook се срина с огромните 677 млрд. долара тази година, което извади компанията от топ 20 на най-големите в света, пише Bloomberg.

Наказанието не дава индикации за скорошно отслабване. Книжата на Meta се сринаха с 25%, след като компанията разочарова инвеститорите с увеличаващи се разходи за финансиране на нейната версия на виртуална реалност и спад на приходите.

Meta заемаше 6-о място сред най-големите американски компании по пазарна капитализация в началото на годината, като доближи пазарна стойност от 1 трлн. долара. След 10 месеца обаче компанията е оценявана на около 258 млрд. долара, което я поставя на едва 26-о място. Сега пазарната капитализация на компанията е по-малка от тази на Chevron, Eli Lilly и Procter & Gamble.

Meta, която преди беше сред любимите компании на Wall Street, постепенно губи привлекателност за трейдърите. Най-малко три инвестиционни банки – Morgan Stanley, Cowen и KeyBanc Capital Markets, свалиха рейтинга на книжата ѝ, след като компанията на Марк Зукърбърг обяви отчайващи прогнози за приходите за тримесечието. Вчера Зукърбърг загуби $ 29 млрд., а днес Безос може да спечели $ 20 млрд.

"Meta остава твърде агресивна в инвестициите си в дългосрочни инициативи въпреки рязкото забавяне на очаквания ръст на приходите. Прогнозите на компанията за оперативните и капиталовите ѝ разходи през 2023 г. са изненадващи предвид буксуването до момента на усилията ѝ по отношение на метавселената", заяви Мандип Сингх, анализатор в Bloomberg Intelligence.

Макар че спадът в предборсовата търговия в четвъртък беше голям, той бледнее спрямо рекордния ѝ срив през февруари, когато книжата ѝ поевтиняха с 26% след слаб отчет и тя изтри 251 млрд. долара от пазарната си стойност. Това беше най-голямата загуба на пазарна капитализация за американска компания в историята.

Спадът на акциите тази година привлече инвеститори, които купуват потиснати книжа в очакване за обрат. Няма признаци обаче тези залози скоро да се отплатят. Meta увлонява служителите си, позволява им да кандидатстват за други позиции

Meta обяви прехода си към инвестиране във виртуална реалност преди година, като смени името си от Facebook на Meta Platforms. Компанията обяви, че очаква общите разходи за 2022 г. да са между 85 и 87 млрд. долара.

"През 2023 г. те ще се увеличат до 96-101 млрд. долара. Това е големият негатив, тъй като инвеститорите се надяваха, че Meta агресивно ще намали разходите", обясни Нийл Кемплинг, анализатор в Mirabaud Securities.

Тримесечните капиталови разходи на компанията се равняваха на разходите за цялата минала година на всички компании в S&P 500 с изключение на 16. Зукърбърг заплашва със спиране на Facebook и Instagram в Европа

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Турският регулатор на конкуренцията глоби с над 18 млн. долара Meta Platforms

Facebook ще наеме 10 000 души от ЕС за изграждане на "метавселена"

Хакери източиха данните на 533 млн. души от Facebook

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички