Шведската компания Electrolux съкращава 4000 служители след сериозна загуба


Шведската компания Electrolux съкращава 4000 служители след сериозна загуба
Снимка: Electrolux Group

5541

Притисната от напускането на Русия, намалялото търсене и проблемите по веригите за доставки, шведската група Electrolux отчита значителни загуби през третото тримесечие и предвижда да освободи до 4000 души.

С чиста загуба от 605 млн. крони (55,3 млн. евро), но леко увеличение на оборота до 35,24 млрд. крони (3,22 млрд. евро) благодарение на повишението на цените, компанията за домакински уреди даде подробности за програмата си за намаляване на разходите, обявена през септември. Philips уволнява хиляди служители заради жестока глоба

Плановете са да бъдат съкратени между 3500 и 4000 служители основно в Северна Америка, където Electrolux е отчела сериозна загуба в периода между юли и септември. Съкращенията засягат около 8% от работната сила на компанията, която има над 50 000 служители по света.

Освен сумата от 350 милиона крони (32 млн. евро) за окончателното оттегляне от Русия след войната в Украйна, Electrolux е засегнат от слабо търсене на пазара и дисбаланси по веригите за доставки, довели до значително увеличение на разходите, основно в Северна Америка.

Главният изпълнителен директор Йонас Самуелсон признава, че е много разочарован от представянето на компанията в региона на Северна Америка.

Влошаване на перспективите

Най-големите световни производители на електроуреди като Electrolux и Whirlpool се мъчат да стимулират бизнеса си на фона на влошаващите се икономически перспективи, които включват нарастваща инфлация и влошаване на жилищните пазари.

Потребителите с ограничени финанси се борят да свържат двата края всеки месец и намаляват разходите за несъществени артикули и големи покупки. Миналия месец шведската компания издаде предупреждение за печалба поради отслабването на условията в нейните северноамерикански и европейски подразделения, пише Bloomberg.

Предвидени са разходи за преструктуриране на бизнеса ѝ на стойност между 1,2 милиарда крони (близо 110 млн. евро) и 1,5 милиарда крони (137,25 млн. евро) през последните 3 месеца на годината.

Повечето от целевите икономии на разходи ще бъдат реализирани в северноамериканското подразделение на Electrolux. Общите спестявания от програмата се оценяват на повече от 7 млрд. крони (640,5 млн. евро).

Оперативна загуба

Electrolux, която притежава марки като AEG и Zanussi, отчете оперативна загуба през третото тримесечие от 385 млн. крони (35,23 млн. евро). Третото тримесечие на компанията е "катастрофа в Северна Америка, солидно другаде", според Кари Ринта, анализатор в Handelsbanken Capital Markets. Целите за спестяване на разходи са значително по-сериозни от прогнозите на анализаторите.

"Очаква се солидните резултати за третото тримесечие извън Северна Америка, съчетани с амбициозните цели за спестяване на разходи, да доведат до положителни ревизии на консенсусните прогнози, най-вероятно още от 2023 г., но определено от 2024 г.", казва Ринта.

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички