Philips съкращава 4000 служители заради глоба от 1,3 млрд. евро


Philips съкращава 4000 служители заради глоба от 1,3 млрд. евро
Снимка: Getty Images

5022

Нидерландският производител на електроника Philips ще съкрати 4000 работни места, след като понесе тежка загуба.

Компанията беше глобена с 1,3 млрд. евро заради произведени от нея дефектни респиратори за сън, които излагат потребителите със сънна апнея на риск от вдишване на токсична пяна. Точно 1,3 млрд. евро е нетната загуба на компанията през третото тримесечие на тази година, предава AFP.

Philips вече беше заделила 900 млн. евро за дефектните респиратори и предупреди преди две седмици, че ще поеме глобата от 1,3 млрд. евро през това тримесечие.

Предишният главен изпълнителен директор на фирмата се оттегли по-рано тази година, след като направлява прехода на компанията от потребителска електроника към производител на медицински изделия през последните 12 години. Philips може да създаде модерен център за лечение на рак у нас

Новият главен изпълнителен директор Рой Якобс посочи като непосредствен приоритет да подобри работата на компанията, така че дружеството да възстанови доверието на пациентите, потребителите и клиентите, както и на акционерите и другите заинтересовани страни.

Philips ще положи огромни усилия за безопасността на пациентите и управлението на качеството, ще подобри операциите по веригата за доставки, за да може по-добре да изпълнява поръчките, и ще преструктурира операциите, за да подобри производителността.

"Това включва трудното, но необходимо решение за незабавно намаляване на нашата работна сила с около 4000 позиции в световен мащаб", казва Якобс. В момента във Philips работят близо 80 000 души в 100 държави. Philips търси работници с малки заплати за завода си в Румъния

Philips предвижда да похарчи още 300 милиона евро през следващите тримесечия, докато продължава с преструктурирането, въпреки че очаква тези мерки да доведат до спестявания на подобна сума.

"Тези първоначални действия са необходими, за да започнем да преобръщаме компанията, за да реализираме печелившия потенциал за растеж на Philips и да създадем стойност за всички наши заинтересовани страни", обяснява Якобс.

Компанията отчете нетна печалба от 3 милиарда евро през третото тримесечие на миналата година, но основно благодарение на продажбата на бизнеса ѝ с домакински уреди. Продажбите за изминалите 3 месеца са в размер на 4,3 милиарда евро, което е спад от 5% спрямо същия период на миналата година поради проблеми във веригата за доставки.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ЕС глоби водещи компании за електроника със 111 млн. евро

Британските пощи съкращават 10 000 души след бурно лято на стачки

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички