Philips може да създаде модерен център за лечение на рак у нас


Philips може да създаде модерен център за лечение на рак у нас
Снимка:

2557

Холандската компания Philips ще проучва условията и възможностите за създаване на високотехнологичен център за лечение на онкологични заболявания чрез адронна терапия у нас.

Това беше договорено на среща между министъра на икономиката Божидар Лукарски и висшия мениджмънт на компанията, която се състоя в Амстердам, Холандия, съобщиха от Министерството на икономиката (МИ).

„Philips има интерес да подкрепи всяка идея, базирана на дългосрочно сътрудничество и устойчиви решения с ясната подкрепа на държавата“, посочи на срещата Ронал де Йонг, изпълнителен вицепрезидент на компанията. По думите му те са готови да си партнират с България за осъществяване на високотехнологични проекти в областта на здравеопазването у нас, но е изключително важно страната ни да дефинира ясна визия за развитието на подобни инициативи.

На срещата Лукарски обясни, че инвестициите във високотехнологичния сектори у нас, включително в сектор здравеопазване, са приоритет в политиката за икономическо развитие на страната, и обяви подкрепата на българското правителство за реализирането на подобни проекти. Този ангажимент намира ясно изражение в приетата Иновационна стратегия за интелигентна специализация (ИСИС) за периода 2014-2020 г.

По думи на икономическия министър изграждането на център за лечение на онкологични заболявания с адронна терапия в България е възможност, която ще има не само национално, но и регионално значение. Според Лукарски такъв център би имал сериозен потенциал за реализация и за значително разширяване на позициите на Philips като лидер в сектор здравеопазване в региона. Компанията има опит с подобни проекти - реализирала е такива във Великобритания, Австрия и Индия.

Сред обсъдените на срещата теми бяха и възможностите за сътрудничество в сферата на научно-развойната дейност. Беше представена концепцията на „София Тех Парк“. По думите на Лукарски опитът на Philips в създаването на технологични паркове би бил изключително ценен за страната ни и за развитието на столичния теехнологичен парк.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички