Измамници набавят лични и банкови данни от електронни платформи за търговия


Измамници набавят лични и банкови данни от електронни платформи за търговия
Снимка: iStock

8294

На нова измамна схема могат да станат жертва хората, които публикуват обяви в онлайн платформи за продажба на лични вещи. За това предупреди Габриела Руменова от „Ние, потребителите“ пред БНР.

Каква е схемата?

След като сте пуснали обявата си в интернет и сте оставили телефона си за обратна връзка, измамниците взимат номера ви и ви пишат по Viber в ролята на клиент. Те директно ви информират, че желаят да закупят стоката, без да се интересуват от подробности нито за нея, нито за условията на сделката. Скоро след това получавате и съобщение уж от известна куриерска служба, че артикулът е платен онлайн и трябва да последвате посочена от тях връзка, за да си вземете парите от покупката.

Още: ЕС засилва контрола над 19 онлайн платформи, включително Facebook, TikTok и Twitter

Ако кликнете върху връзката, попадате на платформа и там ще поискат да въведете номера на банковата си карта и кода за сигурност CVV. Този код се използва за трансакции без представяне на карта при покупки по телефона или онлайн и предоставя на търговците допълнително доказателство, че картата е използвана от нейния реален притежател. Ако попълните този код, вие на практика давате достъп на отсрещния до вашите средства.

В случай, че посочите номера на картата си и CVV кода, следващата стъпка от актуалната измамна схема е да ви попитат какви са наличните средства в банковата ви сметка. Вероятно така ще разберат колко пари могат да изтеглят.

Решите ли да прекратите процеса по събирането на тези данни и да настоявате плащането да се извърши лично или чрез наложен платеж, измамниците отново са с един ход напред. Тогава прилагат метода на притискането – казват ви, че парите вече са преведени и сделката е осъществена, като ви внушават, че няма вариант за връщане назад.

Още: Как ни мамят с фалшиви клиентски ревюта при онлайн пазаруване?

От "Ние, потребителите“ са се свързали с куриерската служба, от чието име се изпращат съобщенията за получаването на парите от фиктивните покупки - от там са потвърдили, че се касае за фишинг атака и са подали информация към ГДБОП.

Как да се предпазим?

Никога не следвайте връзки, за които не знаете накъде водят, дори да изглежда, че са изпратени от надежден източник.

Ако получите подобно съобщение, свържете се с цитираната компания чрез официалните координати за връзка и поискайте потвърждение, че е изпратено от там.

При съмнение за измама, направете екранни снимки на съдържанието и евентуални проведени разговори и незабавно уведомете компанията и ГДБОП.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички