Британските пощи съкращават 10 000 работни места след бурно лято на стачки


Британските пощи съкращават 10 000 работни места след бурно лято на стачки
Снимка: iStock

3723

Британските пощи (Royal Mail) ще съкратят до 10 000 работни места до следващото лято след период, белязан от стачки на техните служители във Великобритания и сериозни финансови загуби.

Компанията ще започне да уведомява работниците за своя план, който включва до 6000 съкращения. Тя ще намали работната си сила и чрез други методи, например като не замества напускащи работници, предава BBC.

"Това е много тъжен ден. Съжалявам, че обявяваме тези загуби на работни места. Ще направим всичко възможно, за да избегнем принудителни съкращения и да подкрепим всички засегнати.", казва главният изпълнителен директор на Royal Mail Саймън Томпсън.

Компанията мотивира решението си с оптимизация на бизнеса, засегнат от последиците от стачките, недостатъчната производителност и намалелия брой колетни пратки. Това обясняват в съобщение от компанията-майка на Royal Mail, която отскоро носи името International Distributions Services. Според актуалните оценки ще са необходими поне 5000-6000 съкращения до края на август 2023 г., предава CNBC.

Стотици милиони загуби

Групата отчете коригирана оперативна загуба за първите 6 месеца на годината от 219 млн. паунда (247,2 млн. долара) и твърди, че почти 1/3 от тези загуби (около 70 млн. паунда) се дължат на тридневните стачки на пощенски служители.

Миналата седмица лидерите на Профсъюза на работниците в комуникациите (CWU) са преговаряли с ръководството на британските пощи, тъй като компанията се стреми да предотврати още 16 дни стачните действия, включително на Черния петък.

Финансовото състояние на дружеството се е влошило поради комбинация от стачката, невъзможност да се подобри производителността, договорена със синдикатите, както и продължаващите макроикономически проблеми, смятат от Royal Mail.

Очаква се британските пощи да отчетат oперативна загуба от около 350 млн. паунда за цялата година, включително и заради последиците от 8 дни стачни действия. Служителите на компанията провеждат серия от еднодневни стачки, настоявайки за по-високи заплати.

Ако работниците продължат със стачните действия, "загубата за цялата година ще се увеличи значително и може да наложи допълнително оперативно преструктуриране и намаляване на броя на служителите", предупреждават от компанията.

"Всеки стачен ден отслабва финансовото ни състояние. Решението на профсъюзите да изберат стачни действия пред намирането на решение на проблемите, за съжаление, увеличава риска от допълнително намаляване на броя на служителите", казва ръководителят Томпсън.

В момента в Royal Mail работят 140 000 души. Планът е да бъдат закрити между 5000 и 6000 работни места чрез съкращения. Броят на служителите ще бъде намален с още 4000, като не се заменят хората, когато напуснат, съкращават се временните служители и се намалява извънредният труд.

Кой е виновен?

Синдикатите обаче категорично не са съгласни, че вината за големите загуби да се приписва на служителите. Според Профсъюза на работниците в комуникациите финансовите проблеми на Royal Mail се дължат на лошото управление и неуспешна бизнес програма за прекратяване на ежедневните доставки, проблемите с доставките на едро, недоброто заплащане и условия на пощенските служители и превръщането на британските пощи в евтин куриер.

Генералният секретар на профсъюза Дейв Уорд призова компанията да преразгледа своя бизнес план и да използва своето конкурентно предимство в доставката до 32 млн. адреса на Острова.

Според него пощенските служители са наказани заради протестите им срещу бизнес подход, който не е в интерес на работниците, клиентите или бъдещето на британските пощи. "Това не е начин да се изгради компания", категоричен е Уорд.

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички