САЩ обмислят по-сериозни регулации на изкуствения интелект


САЩ обмислят по-сериозни регулации на изкуствения интелект
Снимка: iStock

4164

Администрацията на Джо Байдън събира мнения за потенциалните мерки за отчетност на системите с изкуствен интелект, тъй като възникват въпроси за влиянието върху националната сигурност и образованието, предава Reuters.

ChatGPT, програма с изкуствен интелект, наскоро привлякла общественото внимание със способността си да генерира бързи отговори на широк спектър от запитвания, по-специално попада във фокуса на властите в САЩ, тъй като се превърна в най-бързо растящото потребителско приложение в историята. То има над 100 млн. активни потребители месечно.

Националната администрация по телекомуникации и информация (NTIA), агенция към Министерството на търговията, която съветва Белия дом за телекомуникационната и информационната политика, иска данни, тъй като има „нарастващ регулаторен интерес“ за създаването на „механизъм за отчетност“ на изкуствения интелект.

Агенцията иска да знае дали има мерки, които да бъдат въведени, за да гарантират сигурност, „че системите с изкуствен интелект са законни, ефективни, етични, безопасни и като цяло надеждни“.

„Отговорните системи с изкуствен интелект могат да донесат огромни ползи, но само ако обърнем внимание на потенциалните последици и вреди. За да могат тези системи да разгърнат пълния си потенциал, компаниите и потребителите трябва да им се доверят“, коментира Алън Дейвидсън от NTIA.

Миналата седмица президентът Джо Байдън заяви, че предстои да се разбере дали изкуственият интелект е опасен. „Според мен технологичните компании носят отговорността да се убедят, че продуктите им са безопасни, преди да ги направят публични“, коментира той.

ChatGPT, който изненада някои потребители с бързите отговори на въпроси и ядоса други с неточностите си, е създаден от базираната в Калифорния OpenAI и се радва на финансова подкрепа от Microsoft.

NTIA планира да изготви доклад, тъй като разглежда „усилията за гарантиране, че системите с изкуствен интелект работят, както се твърди – и без да причиняват вреда“. Освен това ще работи с администрацията на Байдън за гарантиране на всеобхватен подход към свързаните с ИИ рискове и възможности.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

И Alibaba пуска своя версия на ChatGPT

Google пуска своя конкурент на ChatGPT

Изкуственият интелект накара ЕК и ЕП да си блъскат главите

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички