Китайският технологичен гигант Аlіbаbа пуска своя версия на СhаtGРТ във всичките си продукти


Китайският технологичен гигант Аlіbаbа пуска своя версия на СhаtGРТ във всичките си продукти
Снимка: iStock

3515

Alibaba Group Holding ще интегрира своя нов модел на изкуствен интелект в подобни на Amazon Echo умни високоговорители и в софтуера за корпоративни разговори, с което става част от надпреварата да предложи конкурент на ChatGPT на китайския пазар, предава Bloomberg.

„Новият модел за изкуствен интелект ще бъде добавен към подобното на Slack приложение DingTalk на компанията и към доставчика на умни домакински уреди Tmall Genie“, заяви главният изпълнителен директор Даниел Джан на представянето на модела на технологичната среща на върха на компанията в Пекин.

По думите на главния изпълнителен директор големият езиков модел – наречен Tongyi Qianwen, в превод „Истината от хиляда въпроси“ – ще бъде включен във всички продукти и услуги на Alibaba в „близко бъдеще“.

Така концернът следва подобни дебюти на SenseTime Group и Baidu. Всички те целят да изградят окончателната платформа за изкуствен интелект от следващо поколение за най-големия интернет пазар в света като отражение на нарастващата вълна от разработки в чужбина. В САЩ например Google и Microsoft са сред многото технологични компании, проучващи генеративния ИИ, който може да създава оригинално съдържание – от поезия до изкуство – само с помощта на прости указания от потребителя.

Акциите на Alibaba поскъпнаха с 3,8% във вторник в Хонконг, докато оценката на Baidu се срина с 6,4%, а SenseTime загуби по-голяма част от ранния ръст от 11% след представянето на своя продукт предишния ден.

Alibaba очаква да се възползва допълнително от манията за изкуствен интелект, предизвикана от ChatGPT на OpenAI, като привлече клиенти за своята платформа за изчисления в облака – които ще се нуждаят от огромна изчислителна мощност, за да обучават собствените си модели. Компанията ще предложи по-ниски цени от тези на конкурентите си.

„Намираме се в технологичен преломен момент, задвижван от генеративния ИИ и изчислителните облаци, и предприятията във всички сектори започнаха да приемат трансформацията на интелигентността, за да останат начело на играта“, каза Джан.

Джан отдели по-голямата част от речта си в съпреживяване на дългогодишната история на Alicloud, говорейки за потенциала на Tongyi Qianwen да обслужва по-добре големи и малки корпоративни клиенти. Презентацията се състоя ден след като китайският специалист в областта на изкуствения интелект SenseTime с часове демонстрира как новите му модели SenseNova и SenseChat могат да се справят с често срещани въпроси на английски и китайски език.

Джан също подчерта, че всички технологични компании са „на една и съща стартова линия“ в надпреварата за изкуствен интелект, като намекна за стремежа на местните конкуренти да пуснат свои големи езикови модели.

Миналия петък Alibaba Cloud започна да предлага кодове с покани на корпоративни потребители и разработчици, за да тестват водещия ѝ продукт за изкуствен интелект. Подобно на SenseTime, моделът за ИИ на Alibaba ще предоставя услуги на английски и китайски език и ще включва възможности за разпознаване на изображения и генериране на текст към изображения.

Дебютът във вторник беше първото голямо представяне на продукт, откакто Джан пое ръководството на звеното за облачни услуги в новосъздадената корпоративна структура на Alibaba. Той заговори за изкуствения интелект като двигател на потенциално експоненциален растеж за Alibaba, който може, както да предоставя собствени услуги, така и да предлага изкуствен интелект със своите продукти за изчисления в облак на други корпорации.

„Всички тези технологии ще изискват огромна изчислителна мощност. Така че можем да очакваме експоненциален ръст на търсенето“, заяви Джан още през декември.

DAMO Academy на Alibaba пусна на пазара през 2022 г. M6 – модел за предварително обучение с 10 трлн. параметри. Моделът е използван за захранване на търсенията и препоръките на онлайн пазара Taobao на Alibaba, особено за сдвояване на текст и изображения. Подобният на ChatGPT бот на Alibaba сега също провежда вътрешни тестове. Конкурентът в областта на онлайн търговията JD.com заяви, че облачния му бизнес работи върху обработката на естествен език и генерирането на разговори.

ИИ се превърна в следващата голяма арена на технологична конкуренция между Китай и САЩ, което поражда опасения дали китайските компании ще запазят надежден достъп до високотехнологичните чипове, нужни за разработването на мащабни модели на ИИ в дългосрочен план. Докато китайските усилия в областта на ИИ догонват американските си конкуренти, инвеститорите приветстват вътрешните усилия на всяка голяма технологична фирма за създаване на алтернативи на ChatGPT.

Baidu беше първата компания в Китай, която обяви публично участието си в надпреварата – със своя Ernie Bot миналия месец, като засили натиска за подобни предложения от Alibaba и Tencent Holdings, другия голям играч в китайската интернет сфера.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Meta представи своя модел изкуствен интелект

Google пуска своя конкурент на ChatGPT

Отговорът на Google: Кой е съперникът на ChatGPT в битката за AI търсачки

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички