Meta представи изкуствен интелект, който разпознава елементи от изображения


Meta представи изкуствен интелект, който разпознава елементи от изображения
Снимка: iStock

2362

Собственикът на социалната мрежа Facebook Meta представи модел на изкуствен интелект, който може да идентифицира отделни елементи от дадено изображение, заедно с данни за анотации към изображения, който според американския технологичен гигант е най-големият досега от вида си, предаде Reuters.

Изследователският отдел на компанията пише в корпоративния блог, че неговият Segment Anything Model, или SAM, може да идентифицира обекти в изображения и видеоклипове дори, когато не е срещал елементите в обучението си.

Използвайки SAM, обектите могат да бъдат избрани чрез кликване върху тях или чрез текст. Например изписването на думата „котка“ кара инструмента да нарисува кутии около всяка от няколко котки на примерната снимка.

Големите технологични компании представят шумно своите пробиви в областта на изкуствения интелект, откакто поддържаният от Microsoft чатбот ChatGPT на OpenAI се превърна в сензация през есента, като предизвика вълна от инвестиции и надпревара за доминиране в тази сфера.

Meta тества няколко функции, които внедряват типа генеративен AI, използван от ChatGPT, който създава ново съдържание, вместо да идентифицира или категоризира данни, но компанията още не е пуснала продукт. Примерите включват инструмент, създаващ сюрреалистични видеоклипове от текстови команди, и друг, който генерира илюстрации на детски книги от проза.

Главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг вече заяви, че включването на такива „креативни помощни средства“ с генеративен изкуствен интелект в приложенията на Meta е приоритет тази година.

Meta вече използва за вътрешни цели технология, подобна на SAM, за маркиране на снимки, модериране на забранено съдържание и определяне кои публикации да се препоръчват на потребителите на Facebook и Instagram.

От компанията твърдят, че пускането на SAM ще разшири достъпа до този тип технология. Моделът SAM и наборът от данни ще са достъпни за изтегляне с некомерсиален лиценз. Потребителите, които качват свои собствени изображения към придружаващия прототип, също трябва да се съгласят да го използват само за изследователски цели.

ОШЕ ПО ТЕМАТА:

Google пуска своя конкурент на ChatGPT

Meta пусна абонаментната си услуга - потребителите ще плащат за верификация

След хилядите съкращения: Meta намалява и бонусите за служители

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички