Samsung въведе регулации на инструменти с изкуствен интелект за служителите си


Samsung въведе регулации на инструменти с изкуствен интелект за служителите си
Снимка: iStock

1633

Южнокорейският технологичен гигант Samsung Electronics забранява на служителите си да използват инструменти с генеративен изкуствен интелект като ChatGPT, след като откри, че служител е качил важен код в платформата. Така компанията спира разпространението на такава технология на работното място, пише Bloomberg.

Компанията е уведомила служителите на едно от най-големите си подразделения за новата политика чрез известие, разгледано от Bloomberg News. Samsung е притеснена, че данните, предавани на такива платформи с изкуствен интелект, включително Google Bard и Bing, се съхраняват на външни сървъри, което затруднява извличането и изтриването им и има риск да бъдат разкрити на други потребители, гласи документът.

През април компанията проведе проучване за вътрешното ползване на инструменти с изкуствен интелект и заяви, че 65% от респондентите вярват, че подобни услуги са риск за сигурността. По-рано през април инженерите на Samsung случайно са пуснали публично вътрешен код, като са го качили в ChatGPT. Не е ясно каква точно е била информацията.

Представител на Samsung е потвърдил, че миналата седмица е изпратен текст, с който се забранява ползването на услуги с генеративен изкуствен интелект.

„Интересът към платформи с генеративен изкуствен интелект като ChatGPT нараства вътрешно и външно. Въпреки че този интерес се фокусира върху полезността и ефективността на тези платформи, има и нарастващи опасения за рисковете за сигурността, произтичащи от генеративния изкуствен интелект“, пише Samsung до служителите си.

Samsung е поредната голяма компания, която изразява загриженост за технологията. През февруари, няколко месеца след бурния интерес на услугата на OpenAI, някои банки от Wall Street, включително JPMorgan Chase & Co., Bank of America и Citigroup, или забраниха, или ограничиха използването ѝ. Италия също забрани използването на ChatGPT заради опасения за поверителността, въпреки че в последните дни промени позицията си.

Новите правила на Samsung забраняват използването на системи с генеративен изкуствен интелект на компютрите на компанията, на нейни таблети и телефони, както и във вътрешните мрежи. Това не се отнася за устройствата, които компанията продава на потребителите, като смартфоните с Android и лаптопите с Windows.

Samsung е призовала служителите, ползващи ChatGPT и други подобни на личните си устройства, да не споделят с тях свързана с компанията или лична информация, която може да разкрие интелектуална собственост. Също е и предупредила, че нарушаване на новите политики може да доведе до уволнения. Междувременно компанията създава собствени вътрешни инструменти с изкуствен интелект за превод и обобщаване на документи и за разработката на софтуер. Освен това работи по начини за блокиране на качването на деликатна фирмена информация към външни услуги.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Удар за 50 млрд. долара: Ѕаmѕung мoжe дa зaмени Google тъpcaчĸaтa

САЩ обмислят да въведат регулации на изкуствения интелект

Коя е професията, защитена от изкуствения интелект?

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички