Samsung може да замени търсачката на Google с тази на Microsoft в устройствата си


Samsung може да замени търсачката на Google с тази на Microsoft в устройствата си
Снимка: iStock

4084

Цената на акциите на Alphabet спадна с близо 4%, след като информацията, че южнокорейският технологичен гигант Samsung Electronics обмисля да замени Google с Bing на Microsoft като търсачка по подразбиране на устройствата си, предава Reuters.

Информацията, публикувана от New York Times, подчертава увеличаващите се предизвикателства пред бизнеса на Google с търсачки заради Bing – по-малък играч, който придоби по-голяма известност напоследък, след интегрирането на технологията за изкуствен интелект, стояща зад ChatGPT.

„Реакцията на Google към заплахата беше „паника“, тъй като компанията генерира около 3 млрд. долара годишно от договора си със Samsung“, според статията, която се позовава на вътрешни съобщения. Тя гласи, че още 20 млрд. долара са свързани с подобен договор с Apple, който ще е за подновяване тази година.

Alphabet и Samsung не са отговорили на запитването за коментар.

От десетилетия Google доминира пазара на търсачки с дял от над 80%, но Wall Street се опасява, че компанията може да изостане от Microsoft в надпреварата в сферата на изкуствения интелект.

Alphabet загуби 100 млрд. долара пазарна капитализация на 8 февруари, след като новия ѝ чатбот Bard сподели неточна информация в промоционално видео, а събитието на компанията не предизвика сериозно вълнение.

Цената на акциите на Alphabet спадна до 104,90 долара и изтри близо 50 млрд. долара от пазарната капитализация на интернет гиганта вчера. А Microsoft се представя добре на пазара, с 1% ръст.

„Инвеститорите са опасяват, че Google се е превърнал в мързелив монополист в търсенето, а събитията от последните няколко месеца послужиха като пробуждане“, смята анализаторът на Atlantic Equities Джеймс Кордуел. По думите му потенциалните разходи, свързани с превръщането на Google Search в по-конкурентна спрямо Bing, също може да притесняват инвеститорите.

New York Times пише още, че Google бърза да създаде изцяло нова търсачка, базирана на изкуствен интелект, която да предлага по-персонализирано изживяване от сегашната ѝ услуга, която също ще бъде надградена с функции с изкуствен интелект.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Удар за милиарди: Місrоѕоft се готви за атака на най-важния бизнес на Gооglе

Google пуска своя конкурент на ChatGPT

Google предприе още по-крайни мерки, за да намали разходите

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички