Топ 10 на най-големите автомобилни компании в света


Топ 10 на най-големите автомобилни компании в света
Снимка: iStock

12615

Автомобилната индустрия е важна част от световната икономика, тъй като произвежда превозни средства, които ефективно транспортират хора и стоки в границите на определени региони или цели държави. Тези компании произвеждат леки и товарни автомобили, микробуси и спортни автомобили. Някои от тях произвеждат дори мотоциклети, високопроходими автомобили и търговски превозни средства като транспортни камиони и автобуси.

Най-големите производители на автомобили имат голям глобален отпечатък, като продават превозни средства на потребители и предприятия по целия свят. Седалищата на тези големи компании се намират основно само в няколко държави, които са водещи в отрасъла. В списъка по-долу на 10-те най-големи обаче присъства и автомобилни компании от други държави.

По-долу разглеждаме подробно 10-те най-големи автомобилни компании по приходи за последните 12 месеца към 21 декември 2022 година. Някои компании извън САЩ отчитат печалби на полугодие вместо на тримесечие, така че данните за TTM (trailing twelve months) може да са по-стари, отколкото за компаниите, които отчитат на тримесечие. Този списък е ограничен до публично търгувани компании в САЩ или Канада.

1. Volkswagen AG

Приходи (TTM): 284,34 млрд. долара

Нетна печалба (TTM): 19,76 млрд. долара

Пазарна стойност: 81,0 милиарда долара

Volkswagen е базирана в Германия мултинационална компания за производство на автомобили. Тя разработва и произвежда леки автомобили, камиони и лекотоварни превозни средства като автобуси. Моделите на автомобилите включват Tiguan, Golf, Jetta, Passat и др. Миналата година компанията спря производството на популярния някога компактен автомобил Volkswagen Beetle поради спадащото търсене на по-малки автомобили. Най-известните луксозни марки на Volkswagen са Porsche и Audi. Компанията също така произвежда части и предлага услуги за финансиране на клиенти и управление на автопаркове.

Кой е най-големият износител на автомобили в света?

2. Toyota Motor Corp.

Приходи (TTM): 270,58 млрд. долара

Нетна печалба (TTM): 20,39 млрд. долара

Пазарна стойност: 189,4 млрд. долара

Toyota е базирана в Япония мултинационална компания. Тя е първият чуждестранен производител, който изгражда доминиращ пазарен дял на автомобилния пазар в САЩ, като определя стандартите за ефективност и качество в индустрията. Toyota проектира и произвежда леки автомобили, камиони, миниванове и търговски превозни средства. Моделите на автомобилите включват Corolla, Camry, 4Runner, Tacoma и Prius - хибриден електрически седан. Lexus е подразделението за луксозни автомобили на компанията. Toyota също така произвежда части и аксесоари и предоставя на дилърите, и клиентите финансиране.

Сериозен ръст в продажбите на нови автомобили

3. Stellantis

Приходи (TTM): 181,58 млрд. долара

Нетна печалба (TTM): 16,97 млрд.

Пазарна стойност: 45,2 млрд. долара

Stellantis е мултинационален автомобилен производител, създаден през 2021 г. чрез сливането на френския автомобилен производител Groupe PSA и италианско-американския автомобилен производител FCA (Fiat Chrysler Automobiles). Компанията е един от най-големите производители на автомобили в света, със силно присъствие в Европа, Северна и Южна Америка. Stellantis предлага широка гама от автомобили, включително леки автомобили, камиони, ванове и SUV, под различни марки, включително Peugeot, Citroën, DS, Opel, Vauxhall, Jeep, Ram, Dodge и Chrysler. Седалището на компанията е в Амстердам, Нидерландия.

Какви автомобили купуват руснаците след изтеглянето на западните марки?

4. Mercedes Benz AG

Приходи (TTM): 156,23 милиарда долара

Нетна печалба (TTM): 25,64 млрд.

Пазарна стойност: 70,2 млрд. долара

Mercedes Benz е базиран в Германия мултинационален автомобилен производител. Компанията произвежда леки автомобили, микробуси, автомобили с висока проходимост и търговски превозни средства като камиони и автобуси. Тя произвежда превозни средства под няколко марки, включително Daimler, Mercedes-Benz, FUSO, Western Star и др. Mercedes Benz предлага и финансови и лизингови пакети за клиенти и дилъри.

Най-скъпият регистрационен номер в света беше продаден за милиони в Дубай

5. Ford Motor Co.

Приходи (TTM): 151,74 млрд. долара

Нетна печалба (TTM): 9,01 млрд. долара

Пазарна стойност: 46,1 млрд. долара

Ford е мултинационален производител на автомобили със седалище в Мичиган. Компанията разработва, произвежда и обслужва леки автомобили, SUV, микробуси и камиони. Моделите на автомобилите включват Mustang, Edge, Escape, F-150, Ranger и др. Компанията също така предоставя финансиране и лизинг, свързани с превозните средства.

Най-голямата мюсюлманска страна в света сваля ДДС за продажба на електромобили до 1%

6. General Motors

Приходи (TTM): 147,21 милиарда долара

Нетна печалба (TTM): 9,68 млрд. долара

Пазарна стойност: 50,0 млрд. долара

General Motors е мултинационален производител на автомобили. Компанията проектира и произвежда леки и товарни автомобили, както и автомобилни части. Тя е лидер в разработването на електрически автомобили, първо с Chevy Volt и неговия наследник Chevy Bolt. Компанията оперира под четири основни автомобилни марки: GMC, Chevrolet, Cadillac и Buick. Компанията предлага и финансиране на автомобили.

8 страни членки се противопоставиха на планираните от ЕС ограничения за автомобилните емисии

7. Honda Motor Co. Ltd. 

Приходи (TTM): 126,17 милиарда долара

Нетна печалба (TTM): 5,29 млрд. долара

Пазарна стойност: 39,8 млрд. долара

Honda е базирана в Япония мултинационална автомобилна компания. Тя произвежда леки автомобили, камиони, микробуси, високопроходими превозни средства, мотоциклети и свързани с тях части. Моделите на автомобилите включват Civic, Accord, Insight Hybrid, Passport, Odyssey и др. Acura е подразделението за луксозни автомобили на компанията. Компанията предоставя и финансови и застрахователни услуги.

8. Tesla Motors

 

Приходи (TTM): 74,86 млрд. долара

Нетна печалба (TTM): 11,19 млрд. долара

Пазарна стойност: 435,1 млрд. долара

Tesla е производител на електрически превозни средства и решения за чиста енергия. Tesla произвежда четири електрически модела: Model 3, Model Y, Model S и Model X. Всеки модел може да развие скорост над 135 мили в час и да ускори от 0 до 60 за по-малко от 4,8 секунди. Всички те имат пробег от над 320 мили и генерират повече от 346 конски сили. Tesla осигурява финансиране за клиенти на дребно.

Tesla Model Y е най-продаваният автомобил в Европа

9. Nissan Motors

 

Приходи (TTM): 73,73 млрд. долара

Нетна печалба (TTM): 0,9 млрд.

Пазарна стойност: 12,7 млрд. долара

Nissan е базирана в Япония мултинационална автомобилна компания. Тя проектира и произвежда леки автомобили и свързани с тях части. Моделите на автомобилите включват Altima, Maxima, Sentra, Versa, Pathfinder, Rogue, Titan и електрическия автомобил LEAF. Луксозното подразделение на компанията е Infiniti. Компанията предлага също така финансови и лизингови услуги.

10. BYD Co. Ltd. 

Приходи (TTM): 51,37 млрд. долара

Нетна печалба (TTM): 1,48 млрд.

Пазарна стойност: 74,7 млрд. долара

BYD Co. Ltd. е китайска мултинационална корпорация, специализирана в проектирането, разработването и производството на широка гама продукти, включително електрически превозни средства, батерии, слънчеви панели и други продукти за възобновяема енергия. Компанията е със седалище в Шънджън, Китай, и развива дейност в повече от 70 държави по света. BYD е известна с водещата си роля в производството на електрически превозни средства и има силно присъствие както на пазара на леки, така и на пазара на търговски превозни средства. В допълнение към основните си дейности BYD има значително присъствие и в сектора на възобновяемата енергия и е водещ доставчик на соларни панели и системи за съхранение на енергия.

Източник: investopedia.com

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички