Как регулаторите по света гледат на изкуствения интелект?


Как регулаторите по света гледат на изкуствения интелект?
Снимка: iStock

2729

Състезанието кой ще разработи по-мощни услуги на база изкуствен интелект става все по-ожесточено, след като ChatGPT постави началото на нова ера в развитието на технологиите. Това обаче не остава незабелязано от регулаторите по света, които засега все още разчитат на стари похвати в опитите си да овладеят новата технология, която има потенциала да промени начините, по който оперират обществото и бизнеса.

Европейският съюз се опитва да зададе стандартите в регулирането на изкуствения интелект, като предвижда нови правила, който да са насочени към притесненията относно поверителността на личните данни и сигурността, които се надигнаха в резултат на бързото напредване на технологии на база генеративен изкуствен интелект (AI) като ChatGPT, разработен от компанията OpenAI.

Но подобна регулация ще отнеме няколко години за да бъде наложена, пише Reuters.

„При липсата на регулации, единственото нещо, което правителствата могат да правят е да прилагат съществуващи правила”, казва Масимиляно Чимнаги, експерт европейско управление на данните в консултантската компания BIP.

Какво смята за изкуствения интелект главният икономист на Microsoft?

„Ако става дума за защита на личните данни, те прилагат законите за защита на данни, ако е заплаха за сигурността на хората, има регулации, които не са били конкретно дефинирани за изкуствен интелект, но остават приложими.”, казва той.

През април, националните регулатори в Европа за поверителността на данни създадоха работна група, която да се занимава с проблемните около ChatGPT, след като италианският регулатор забрани услугата, обвинявайки OpenAI, че нарушава европейските GDPR правила – мащабната регулацията за защита на личните данни в ЕС, която влезна в сила през 2018 година.

ChatGPT получи зелена светлина да оперира в Италия отново след като щатската компания се съгласи да инсталира изискване за потвърждаване на възрастта на потребителите на услугата си, позволявайу същевременно на европейците да блокират използването на личните им данни за обучение на изкуствения интелект.

ChatGPT написа реч на американски сенатор

Агенцията ще започне да наблюдава и други инструменти на база генеративен изкуствен интелект, посочва източник, близък до италианският регулатор Gerante, пише Reuters.

Властите, занимаващи се със защита на личните данни във Франция и Испания също стартираха разследвания през април, насочени към OpenAI и съответствието на тяхната услуга със съществуващото законодателство.

Експертите

Моделите на база генеративен изкуствен интелект станаха популярни с това, че допускат грешки или „халюцинации”, разпространявайки безкритично подвеждаща информация.

Подобни грешки могат да имат сериозни последствия. Ако например банка или правителствена агенция използва изкуствен интелект за по-бързо вземане на решения, хора могат да загубят по нечестен начин достъпа си до заеми или социални плащания.

Големите технологични компании, включително Google и Microsoft спряха да използват продукти на база изкуствен интелект, считани за опасни от етична гледна точкка, като финансовите продукти.

Изкуствен интелект: Кои работни места са най-застрашени от тази технология?

Регулатори се целят към налагането на съществуващите правила, обхващащи всичко от авторските права и личните данни до два конкретни ключови казуса: данните, вливащи се в AI моделите и съдържанието, което те произвеждат, според шест регулатора и експерти в САЩ и Европа.

Агенциите в двата региона се насърчават да „тълкуват и претълкуват своите мандати“, каза Суреш Венкатасубраманиан, бивш технологичен съветник в Белия дом.

Той дава за примери разследването на Федералната търговска комисия на САЩ за дискриминационни практики в алгоритмите, което е проведено под буквата на настоящата същестсуваща регулация.

САЩ обмислят по-сериозни регулации на изкуствения интелект

В Европейския съюз, предложенията за правила за изкуствения интелект биха задължили компании като OpenAI да разкрива всички материали, защитени с авторски права, като книги или фотографии, използвани в обучаването на техните модели, което би поставило компаниите в позиция,в която могат да бъдат ударени от съдебни дела за използването на такива защитени материали.

Доказването на нарушаване на авторски права обаче няма да е лесно, според Сергей Лагодински, един от няколкото политици, участващи в изготвянето на предложенията на ЕС.

„Това е като да прочетеш стотици романи преди да напишете своя собствен”, казва той. „Ако действително копирате нещо и го публикувате, това е едно нещо. Но ако не сте плагиатствали директно материала на някой друг, то няма значение с какво сте се обучавали”.

Креативно мислене

Френският регулатор CNIL, съблюдаващ защитата на данните, е започнал да „мисли креативно” относно това как съществуващите закони могат да се приложат за изкуствения интелект, според Бертран Пайлес, техническия ръководител на агенцията.

Така например, във Франция обвиненията в дискриминация обикновено се обработват от Defenseur des Droits (Защитник на правата). Липсата на експертиза на тема изкуствен интелект обаче провокираха CNIL да поемат водещата роля в този казус, казва той.

„Разглеждане целия спектър от ефекти, въпреки, че нашият фокус си остава защитата на данните и поверителността”, казва той.

Организацията обмисля да използва част от GDPR, която защитава индивидуалните лица от автоматизирани вземания на решения.

IBM планира да уволни хиляди служители и да ги замени с изкуствен интелект

„На този етап не мога да кажа дали е достатъчно, правно”, казва Пайлес. „Ще отнеме известно време за съставяне на мнение, като има риск различните регулатори да имат различни гледни точки.”, казва той.

Във Великобритания, Органът за финансово поведение е един от няколкото държавни регулатора, получили задачата да създадат нови правила за изкуствения интелект. Агенцията се консултира с Alan Turing Institute в Лондон, както и с други правни и академични институции, за да подобри разбирането си относно технологията, посочва пред Reuters говорител на регулатора.

"Това е отвъд всичко, което съм виждал": Две перспективни компании за изкуствен интелект

Докато регулаторите се адаптират към темпото, с което технологиите напредват, някои представители на индустрията призовават за по-сериозна намеса на корпоративните лидери.

Хари Боровик, главен съветник в Luminance, стартъп, който използва изкуствен интелект за обработка на правни документи, посочва пред Reuters, че диалогът между регулатори и компании е бил „ограничен” досега.

„Това не вещае особено добри неща по отношение на бъдещето“, каза той. „Регулаторите изглеждат или бавни, или не желаят да прилагат подходите, които биха позволили правилния баланс между защитата на потребителите и растежа на бизнеса.“ 

Как да се конкурираме с изкуствения интелект на пазара на труда според милиардера Илон Мъск

Още от Иновации и наука


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички