"Това е отвъд всичко, което съм виждал": Две перспективни компании за изкуствен интелект


"Това е отвъд всичко, което съм виждал": Две перспективни компании за изкуствен интелект
Снимка: iStock

8744

С възхода на ChatGPT изкуственият интелект (ИИ) се предизвика огромен шум през тази година въз основа на потенциала на технологията да повлияе на много аспекти от ежедневието и начина, по който взаимодействаме със света около нас. Но дали това наистина е сеизмично развитие, или просто прехвалена технология? 

Милиардерът предприемач Марк Кюбан е твърдо в първия лагер. Неотдавна Кюбан се включи в разговора и заяви, че потенциалът на технологията е "отвъд всичко, което някога съм виждал", като сравни ChatGPT с HTML и първите дни на интернет. Съветът на Кюбан към компаниите е прост: включете се в играта с изкуствения интелект или рискувайте да се превърнете в динозавър. "В света има два вида компании: тези, които са страхотни в работата с изкуствен интелект, и всички останали", смята Кюбан.

Разбира се, някои компании вече са изпреварили кривата и правят огромни инвестиции в изкуствения интелект, за да завладеят значителна част от тази потенциално мегаголяма индустрия. Имайки предвид това, YahooFinance използва базата данни TipRanks, за да получи информация за две имена, които работят усилено на фронта на ИИ и получават одобрението на анализаторите от Уолстрийт. Нека погледнем по-задълбочено.

Alphabet (GOOGL)

ОЩЕ: Alphabet слива двете си изследователски звена за изкуствен интелект

С оглед на инвестициите в ChatGPT се смята, че Microsoft има преднина в надпреварата с изкуствения интелект, но Alphabet не смята да се отказва. Компанията майка на Google има пръсти в много пайове - от основния бизнес с търсачки, през YouTube, до операционната система Android и фирмата за самоуправляващи се автомобили Waymo - но през годините е направила и значителни инвестиции в работата с изкуствен интелект.

Последните заглавия бяха посветени на нейния чатбот Бард, но началото на сериозния път на компанията в областта на изкуствения интелект може да се проследи до придобиването през 2015 г. на изследователската компания за изкуствен интелект DeepMind. Alphabet е инвестирала в няколко други стартъпи и компании за изкуствен интелект, а също така управлява изследователска лаборатория за изкуствен интелект, наречена Google AI, която е фокусирана върху разработването на нови технологии за изкуствен интелект. Неотдавна подразделението на фирмата за рисков капитал на късен етап CapitalG направи инвестиция от 100 млн. долара в компанията за корпоративни данни AlphaSense. А тази седмица се проведе събитието за разработчици Google I/O 2023, на което компанията обяви нови функции, задвижвани от изкуствен интелект, за своите продукти и услуги, като Google Search и Android, и представи нови хардуерни продукти, като сгъваемия смартфон Pixel Fold и таблета Pixel.

Ако преди това инвеститорите се опасяваха, че Alphabet ще загуби позиции пред Microsoft, след събитието анализаторът на Морган Стенли, Брайън Новак, успокои тези опасения. "Google I/O показа силната дългосрочна конкурентна позиция на GOOGL в областта на изкуствения интелект в търсенето, общността на разработчиците и приложенията за продуктивност", каза анализаторът. "Изкуственият интелект преоформя всички продукти на GOOGL по-бързо от очакваното, тъй като много от новообявените функции/продукти с изкуствен интелект ще бъдат въведени през следващите седмици и месеци. Скоростта на иновациите и движението на пазара се подобряват, което би трябвало да накара инвеститорите да се чувстват по-спокойни за дългосрочното позициониране на GOOGL въпреки неотдавнашните опасения за конкуренцията. Успешното интегриране на тези нови функции на изкуствен интелект в 6 продукта на Google, които обслужват над 2 млрд. потребители, и 15 продукта, които обслужват над 500 млн. потребители, следва да изгради допълнителна увереност в предстоящия възход, задвижван от изкуствен интелект." За тази цел Новак оценява акциите на GOOGL като "Overweight" (т.е. "Buy"), а неговата целева цена от 140 USD дава възможност за едногодишна възвръщаемост от 25%. 

Five9 (FIVN)

Възможностите за изкуствен интелект не са запазена територия само на големите технологични компании. В играта са и по-малки компании, такива като Five9, водеща компания в областта на CCaaS (Contact Center as a Service). Five9 предоставя на бизнеса софтуер за контактни центрове, базиран на облачни услуги, като софтуерът е предназначен да помогне на организациите да подобрят работата с клиентите и да увеличат производителността, като същевременно намалят разходите. Предложенията включват омниканално маршрутизиране, IVR (интерактивен гласов отговор), разпознаване на реч, управление на работната сила, както и отчитане и анализ.

Five9 използва технологии за изкуствен интелект и машинно обучение, за да подобри ефективността и ефикасността на своя софтуер за контактни центрове, а възможностите на изкуствения интелект са интегрирани в различни функции на тяхната платформа, включително автоматизирани чатботове, разпознаване на реч за самообслужване на клиенти и прогнозни анализи.

Според последния отчет за първото тримесечие бизнесът е в добро състояние. Приходите се покачват с 19,5% на годишна база до 218,4 млн. долара, надминавайки прогнозата на улицата с 10,42 млн. долара. Адювантната печалба на акция от 0,41 USD също надхвърли очакваните от анализаторите 0,24 USD. За цялата 2023 г. компанията предвижда приходите да достигнат диапазона между 906,0 и 909,0 млн. долара, което е малко над консенсусната прогноза от 902,61 млн. долара. Въпреки добрите резултати акциите на Five9 са на заден план през тази година и това отчасти се дължи на опасенията, че възходът на изкуствения интелект може да направи услуги като тези, които Five9 предлага, излишни.

Източник: YahooFinance

Още от Иновации и наука


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички