Alphabet слива двете си изследователски звена за изкуствен интелект


Alphabet слива двете си изследователски звена за изкуствен интелект
Снимка: iStock

2063

Alphabet обединява двете си изследователски звена за изкуствен интелект. С този ход компанията майка на Google цели да настигне Microsoft и OpenAI в областта на тази технология. Главният изпълнителен директор Сундар Пичай обясни в публикация в блога си, че екипите на Google Brain и Deepmind на Alphabet ще бъдат обединени в един екип. По думите на Пичай обединяването ще ускори сериозно напредъка на Google в областта на ИИ, предава Bloomberg.

Главният изпълнителен директор на Deepmind Демис Хасабис ще ръководи новото звено на Google DeepMind.

Базираната в Лондон DeepMind на Alphabet отдавна е известна като звеното на компанията майка Google, с редовни пробиви в областта на изкуствения интелект, включително с работата си по AlphaFold – технология, която може да предсказва формата на протеините, както и AlphaGo – софтуер, който се научи да играе стратегическата игра Go по-добре от всеки човек на земята. Вътрешнофирмено подразделението обикновено се разглежда като група, която работи по концепции за изкуствен интелект, които може да нямат пряко приложение в продуктите на Google.

Междувременно Google Research отговаряше за трансформиращите технологии – ключови градивни елементи за езикови модели. Технологията захранва чатботовете, включително Bard на Google и ChatGPT на OpenAI.

Сега реорганизацията на Google изглежда ще консолидира изследователската работа под една шапка – Google DeepMind, сигнал за по-тясна интеграция с останалата част от Alphabet. На представянето на финансовия отчет на Alphabet за четвъртото тримесечие през февруари компанията обяви, че от тази година DeepMind ще се включи в корпоративните резултати на Alphabet, за да се отрази начинът, по който технологията се включва в други бизнеси – а не част от категорията „Други залози“ на инвестиции с по-малко непосредствено въздействие, заявиха от Alphabet.

„Джеймс Манийка, старши вицепрезидент на Google за технологиите и обществото, ще поеме поста ръководител на Google Research. Предвижда се звеното да продължи работата си в области като неприкосновеност на личния живот и сигурност, квантови изчисления, здравеопазване, климат и отговорен изкуствен интелект“, отбелязва Пичай в бележката си. Манийка разшири обхвата на отговорностите си, когато изпълнителният директор на Google Клей Бавор напусна по-рано тази година, поемайки отговорност за проектите в областта на развиващите се технологии, които Бавор наблюдаваше.

Някои от усилията на Google да избърза с пускането на продукти за генеративен ИИ, за да се конкурира с успеха на OpenAI, обезсърчиха служителите. Базираният в Маунтин Вю, Калифорния, гигант в областта на търсенето прави компромиси за дезинформацията и други вреди, за да догони големия успех на ChatGPT, казват служителите.

В интервю за The Wall Street Journal Пичай заяви, че очаква екипите на Brain и DeepMind да си сътрудничат по-често, като отбеляза и предишната съвместна работа. „Очаквам много повече, по-силно сътрудничество, защото някои от тези усилия ще са по-интензивни в изчислително отношение, така че ще има смисъл да ги правим в определен мащаб заедно. Способността да съберем най-добрите заедно ще ни помогне да имаме по-добри пробиви“, заяви Пичай.

Google се опитва да ускори усилията си в областта на изкуствения интелект, като същевременно се опитва да е по-ефективна. През януари компанията майка Alphabet обяви най-големите си съкращения досега и заяви, че ще ограничи бонусите за ръководителите предвид икономическата несигурност.

Миналия месец финансовият ръководител Рут Порат уведоми служителите да очакват още съкращения на разходите тази година в различни области – от компютърната инфраструктура на компанията до кафенетата.

А миналия месец OpenAI представи най-новата версия на своята технология за изкуствен интелект – GPT-4 – по-мощна и предсказуема от предишните итерации. Google също отвори ограничен достъп за разработчици до един от най-големите си алгоритми за ИИ – Pathways Language Model (PaLM).

Изграждането и функционирането на големи алгоритми за изкуствен интелект изисква значителни изчислителни ресурси – конфигурация, концентрирала по-голямата част от работата в големите технологични компании. Microsoft е инвестирала поне 13 млрд. долара в OpenAI, обаяви WSJ, като голяма част от тях са отишли за изграждането на програми като GPT-4.

Alphabet дълго време поддържаше Brain и DeepMind като отделни групи въпреки сериозното им припокриване в няколко области на изследванията на ИИ. Тази структура понякога създаваше напрежение между техните ръководители, тъй като звената се конкурираха за ресурси, наред с други неща.

„Сливането ще отбележи „драматична промяна“ в начина на работа на изследователите на изкуствения интелект на Google, предвид различните култури на Brain и DeepMind. От стратегическа гледна точка сливането изглежда разумно. От тактическа гледна точка ще бъде трудно да се управлява организационната и културната промяна“, смята Кристофър Манинг, директор на Лабораторията за изкуствен интелект в Станфорд.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Google ще използва генеративен изкуствен интелект в рекламния си бизнес

Samsung може да замени търсачката на Google с тази на Microsoft в устройствата си

Как да изкарам пари? Вижте какви финансови съвети дава изкуственият интелект

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички