ChatGPT написа реч на американски сенатор


ChatGPT написа реч на американски сенатор
Снимка: iStock

1154

Американският сенатор Ричард Блументал откри изслушване относно ИИ със запис на гласа си, описващ рисковете от тази развиваща се технология.

„Твърде често виждаме какво се случва, когато технологиите изпреварват регулирането. Необуздана експлоатация на лични данни, разпространение на дезинформация и задълбочаване на обществените неравенства“, отбелязва Блументал във аудиозаписа.

Но всъщност това не е неговият глас. Текстът също не е негов.

Предизвиквайки смях в залата, демократът от Кънектикът заяви, че речта е написана от чатбота ChatGPT на компанията OpenAI, а аудиото е гласово приложение, обучено чрез предишни негови речи.

Всички погледи в залата се насочиха към Сам Алтман, главен изпълнителен директор на OpenAI, който седеше на мястото за свидетели, готов да даде показания, заедно с ръководителя на отдела за поверителност на данните в IBM Кристина Монтгомъри.

По думите на Блументал е удивително как изкуственият интелект може да произведе такъв реалистичен аудиозапис, докато той всъщност чете останалата част от встъпителното си изказване. Но демократът допълни, че потенциалните приложения са потенциално ужасяващи.

„Ами ако го бях попитал и ако той беше предоставил одобрение Украйна да се предаде?“ пита Блументал и добави: „Перспективата е плашеща.“

Блументал ръководи съдебната подкомисия на Сената по неприкосновеността на личния живот, технологиите и правото, домакин на изслушването във вторник за технологиите за ИИ.

По време на изсулващото Алтман и Монтгомъри призоваха сенаторите да регулират изкуствения интелект, който поражда етични, правни и национални опасения за сигурността.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Енергиен гигант ще ползва изкуствен интелект в търсене на петрол

Изкуственият интелект взе първите си жертви

Кои са фаворитите при изкуствения интелект

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички