Как да се конкурираме с изкуствения интелект на пазара на труда според милиардера Илон Мъск


Как да се конкурираме с изкуствения интелект на пазара на труда според милиардера Илон Мъск
Снимка: Getty Images/Guliver

4115

Илон Мъск е загрижен за бъдещата кариера на осемте си деца - особено ако децата му трябва да се конкурират с изкуствения интелект за мечтаната работа. „Как всъщност да намерим удовлетворение, как да намерим смисъл в живота, ако изкуственият интелект може да свърши работата ви по-добре от вас?“ Това е въпросът, който Мъск се запита на глас в интервю за CNBC.

Въпреки че вторият най-богат човек в света изрази желание да помогне за ръководенето на рязко навлизащия изкуствен интелект, неговата компания Tesla се опитва да създаде напълно самоуправляващи се автомобили, а преди това е обсъждал използването на Twitter за създаване на инструменти за изкуствен интелект и все пак изрази опасения относно бъдещите последици от технологията.

Преводачите в институциите на ЕС - първите жертви на изкуствения интелект

Това не е първият случай: През март Мъск подписа отворено писмо, в което призова за шестмесечна пауза в разработването на AI (изкуствен интелект), за да се гарантира, че системите се прилагат етично, като се имат предвид „дълбоките рискове за обществото и човечеството“.

Във вторник той се затрудни да формулира как следващото поколение може да намери смисъл в свят, в който AI може да прави всичко. „На този въпрос е трудно да се отговори“, каза Мъск.

Ето двата съвета, които Мъск посочва, че би дал на собствените си деца:

1. „Опитайте се да бъдете колкото се може по-полезни за останалата част от обществото“

В известен смисъл главният съвет на Мъск е същият, какъвто би бил и преди появата на изкуствения интелект: Следвайте страстите си по начин, който може да бъде от полза за другите хора.

Акциите на компания за образователни технологии се сринаха с близо 50% заради ChatGPT

„Бих казал просто да следват сърцето си по отношение на това, което намират за интересно или удовлетворяващо да правят“, казва Мъск. „И да се опитат да бъдат колкото се може по-полезни за останалата част от обществото.“

Определението за „полезност за обществото“ бързо се променя. Още преди популярността на ChatGPT да избухне, хората се чудеха как изкуственият интелект ще замени човешките работни места.

Илон Мъск;   Снимка: Getty Images

Офисните и административните длъжности могат да бъдат изложени на риск. Също така и работните места, свързани със създаването на съдържание, от дизайнери до софтуерни инженери,въпреки че новите възможности биха могли да включват обучение и поддържане на контрол на качеството на системите с изкуствен интелект, които създават такова съдържание.

За професиите, които изискват уникални човешки умения, AI може да се превърне просто в инструмент, който улеснява работата. Те могат да варират от физически трудни длъжности като строителството до комуникационно ориентирани професии като терапевтите.

Как да изкарам пари? Вижте какви финансови съвети дава изкуственият интелект

"Работните места, които наблягат на междуличностните умения, е много по-трудно да бъдат заменени от AI", заяви през февруари Димитрис Папаниколау, професор по финанси в Kellogg School of Management.

2. „Преосмислете приоритетите си за баланс между работата и личния живот“

Илон Мъск спи по шест часа на нощ, работи седем дни в седмицата и си взема само два или три дни отпуск годишно, казва той.

Очевидно това е необходимо, за да може Мъск едновременно да управлява Tesla, SpaceX и засега Twitter, като същевременно притежава предприятия като Neuralink и The Boring Company. Във вторник той се запита дали всичко това си заслужава, особено ако машините в крайна сметка могат да свършат най-скучните части от тези задачи вместо него.

„Вложих много кръв, пот и сълзи в изграждането на компаниите“, каза Мъск. „И тогава си казвам: „Трябваше ли да направя всичко това?“ Защото ако жертвам времето си с приятелите и семейството, но в крайна сметка изкуственият интелект може да прави всички тези неща, има ли смисъл? Не знам.“

Защо възходът на изкуствения интелект притеснява Илон Мъск?

Тази несигурност може да нарасне, тъй като AI става все по-сложен. Поради това, че не знае какво ще се случи в бъдеще, е трудно да се дадат съвети на следващото поколение. Единствената мъдрост, която Мъск може да даде като съвет, е следната: „Работете върху неща, които са ви интересни и удовлетворяващи, и които допринасят за доброто на останалата част от обществото.“

Източник: CNBC

Още от Иновации и наука


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички