Детегледачка на супербогатите: Ако искам мога да работя само 2 месеца в годината


Детегледачка на супербогатите: Ако искам мога да работя само 2 месеца в годината
Снимка: iStock

30700

Когато не играе на сцената на млаките театри в Ню Йорк (Off-Broadway), Глория Ричардс пътува с децата на милиардери, които дори не е виждала, из целия свят.

Ричардс прекарва половината време от годината като детегледачка на свръхбогати хора, за да допълни доходите си между представленията из театрите, извън Бродуей (театри с между 100 и 499 седящи места), и моноспектакли в Ню Йорк и Вирджиния.

Тя казва, че за тази работа получава до 167 долара на час, плюс покрити разходи за полети и настаняване, което означава, че грижите за децата на милиардерите съставляват 80-90% от годишния ѝ доход.

"Бих могла да бъда бавачка например за първите два месеца от годината и ще съм добре до края на годината", споделя 34-годишната Ричардс пред CNBC Make It. „Това, което ме изпълва, е възможността да работя толкова близо до тези деца.“

Работата на Ричардс е нетипична за повечето хора - от заплащането до отговорностите. Да си бавачка на свръхбогатите невинаги означава да се грижиш за децата: По-голямата част от времето тя прекарва в координиране на образователните и социалните календари на децата.

Тя казва, че получава до 2 000 долара на ден за 12 до 15 часа работа. Пътува по света с частни самолети и яхти, кара Порше и Тесла по време на работа и присъства на рождени дни на малки деца, на които iPad е обикновен подарък за празника.

Милионер: Това са 5-те най-лоши житейски съвета, които младите хора получават от родителите си 

Но блясъкът е свързан с емоционален данък: Ричардс често е придружител на невродивергентни деца с отсъстващи и особени родители, казва тя. Като чернокожа жена, която помага за отглеждането на заможни белокожи деца, тя също трябва тактично да се ориентира в ситуациите свързани с културата на семейството, иначе рискува да загуби заплатата си. Ето и как се справя тя с това.

Логистика на работното място

Някои от клиентите на Ричардс са известни актьори, с които тя никога не се среща лично. Един от тях е бил толкова често заобиколен от охранители и гримьори, че по време на тримесечната си работа тя е успяла да зъре само горната част на главата на клиента, казва тя.

Наблюдавала е други клиенти, които спонтанно са купували жилища по време на кацане и са отхапвали само по една хапка от пържоли на стойност 3200 долара. В първия си ден като бавачка на свръхбогати хора тя се появява на летището, запознава се с децата на семейството и моментално става техен придружител, летейки на частен самолет до нает курорт в Барбадос.

Ричардс, която обикновено работи с около 10 семейства едновременно, казва, че й е отнело известно време, за да разбере какви точно са задълженията й. Освен ако семейството не разполага с достатъчно персонал, тя не чисти, не готви и не отваря вратите на колите.

Колко пари са нужни, за да сте в горния 1% по богатство в различните страни по света?

По-скоро тя е социален координатор и често емоционална подкрепа на майката. Веднъж родителите действително записали детето си в италиански пансион с нейната фамилия, споделя тя.

„Имала съм такива интервюта, в които родителите са казвали: „Търсим някой, който да отгледа децата ни“. „Казват ми, че са имали деца, на които да предадат доверителните си фондове, и че „Ще се срещам с тях след интерната, когато вече могат да пият“.

Подкрепени с договори

Ричардс, която има още седем братя и сестри, и получава първата си професионална актьорска роля на 14-годишна възраст, казва, че е започнала да работи като бавачка съвсем спонтанно.

Когато се мести в Ню Йорк преди повече от десетилетие, тя работи в отдела за грижи за деца на Reebok Sports Club, който по-късно е придобит от Equinox. Някои от членовете на клуба били заможни семейства, които започнали да ѝ предлагат работа като детегледачка.

Кои са градовете с най-много милиардери в света?

Работата като детегледачка на супербогатите хора върви със своите особености;

Снимка: iStock

Тя нямала представа колко да поиска като заплащане и как да си осигури постоянна работа като бавачка. В крайна сметка търсенето на отговори я отвеждат до Madison Agency, фирма в Ню Йорк, която осигурява персонал за домакинствата. Желанието ѝ да пътува и страстта ѝ към работата с невродивергентни деца я превръщат в привлекателен кандидат, казва оперативният директор на Madison Agency - Джаки Ман.

Ричардс също така притежава „забележителни качества“, необходими за работата с милиардери, добавя Ман.

Понякога, когато Ричардс е в чужбина, работодателите я държат в неведение, като не плащат навреме, не са осигурили международния ѝ телефонен план или "напълно пренебрегват" предварително уговореното ѝ работно време, казва тя.

Милионер: Ето какво бих направил, за да изкарвам добри пари с помощта на изкуствен интелект при начален капитал под 100 долара

Някои от тях просто не осъзнават, че ако не й се плати навреме, тя няма да успее да плати сметките си, теоретизира тя. Други може просто да имат липса на доверие, защото преди хората са ги използвали единствено заради парите им.

"Ако например съм в Швейцария е възможно те да ми кажат, че не могат да ми платят в следващите три седмици, защото нямат пари в брой", казва Ричардс. "Това е и начинът, по който те комуникират, когато не харесват нещо, което сте направили. Просто спират да ви плащат."

Тогава подкрепата на Madison Agency става изключително важна, казва Ричардс - тя гарантира, че ще получи парите си навреме, дори и след като един клиент нарочно се е подписал с грешно име върху чек, за да избегне плащане.

Финансови плюсове, емоционални минуси

Ричардс казва, че балансирането между психическото ѝ благополучие и непредсказуемите промени в настроението на клиентите е натоварващо. Но след като е живяла в света на милиардерите в продължение на повече от 10 години, тя казва, че е съпричастна към повечето от тях.

Много от клиентите ѝ са родени в богатство и слава, и въпреки усилията да бъдат нормални, не могат да влязат в магазин за хранителни стоки или на търговско летище, без да бъдат вербално и физически нападнати. Това разбиране прави Ричардс безценен служител, казва Ман.

Kолко пари са нужни, за да се считаш за богат в САЩ?

"Компетентността, която човек трябва да притежава, за да се грижи за дете, не е нещо особено", казва Ман. "Но качествата, които са необходими, за да се работи за свръхбогати хора, са търпение и усет за предвиждане на нуждите на човека."

Когато Ричардс започва да работи с нови клиенти, тя постепенно споделя лични истории, за да изгради доверие с родителите и децата. Но дори и тогава тя трябва да бъде нащрек, казва тя.

"Имала съм семейства, които са преминали през огромна скръб в очите на обществеността. Наблюдавам разводите им или смъртните случаи в семейството", казва тя. "Понякога съм просто рамо, на което да поплачат. Секунда по-късно вече са срещу мен."

Тя добавя, че расата също може да бъде объркваща: "Аз съм чернокожа жена и много пъти съм работила за бели семейства, а когато децата станат на шест или седем години, те имат много специфични мисли за хората, които изглеждат като мен."

Парите, тръпката от пътуването и възможностите да помогнеш дори на трудни за отглеждане деца са достатъчни, за да задържат Ричардс наоколо, казва тя. Тя поставя строги граници за това колко и кога е готова да работи, а когато не е на работа, се отдава на смутита и масажи като форма на грижа за себе си.

"Трябва много да внимавам, защото макар и в домашна обстановка, това все пак си е работа", казва Ричардс.

Източник: CNBC

Колко струва частна ясла или градина в София и как да кандидатствате за детегледачка?

Държавата плаща наем и детегледачка на млади семейства, ако се върнат от чужбина

Forbes: Топ 10 на най-богатите хора в света за 2022 година

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички