Милионер: Това са 5-те най-лоши житейски съвета, които младите хора получават от родителите си


Милионер: Това са 5-те най-лоши житейски съвета, които младите хора получават от родителите си
Снимка: iStock

25772

Сега е сезонът на дипломирането, което означава, че много родители ще спазят един свещен ритуал: ще дават ужасни житейски съвети на децата си, пише милионерът Мат Хигинс. Родителите мислят само доброто на децата си. Но випускът на 2023 г. ще навлезе на пазара на труда в един от най-тежките периоди на несигурност след финансовата криза от 2008 г. насам.

Преживях подобни кризи - от израстването в бедност, през прекъсването на образованието ми в гимназията, за да се грижа за майка си, която е с увреждания, до това да работя на две места, докато завърша право в университета. По време на изпитанията и пътя ми към превръщането ми в милионер, автор на бестселъри, главен изпълнителен директор и инвеститор, единственият ключ към процъфтяването ми беше да не играя на сигурно.

Мат Хигинс е американски бизнесмен, автор, съосновател и главен изпълнителен директор на инвестиционната компания RSE Ventures;  Снимка: Getty Images

Ето кои са най-лошите и остарели съвети, които младите хора трябва да пренебрегват, и какво да правят вместо това:

1. "Трябва ви резервен план."

Проучване установи, че само мисълта за резервен план може значително да намали вероятността план А да се осъществи, заедно с мотивацията дори да опитате. Има неща, които можете да направите само през 20-те си години и които не можете да поправите през 30-те. Единственият начин да имате шанс да бъдете следващата Тейлър Суифт е да вярвате, че ще бъдете, и да не се притеснявате какво ще се случи, ако не успеете. Доверете се на капацитета си и на агенцията си, за да разберете нещата, ако план А не проработи.

2. "Намалете времето пред екрана."

Екраните са бъдещето на работата. Играенето на видеоигри в продължение на 10 часа без прекъсване може и да не ви помогне, но можете да научите всякакви нови доходоносни умения онлайн.

Инвестиционните съвети на Уорън Бъфет или как да избягваме грешките в бизнеса и живота

Ако искате да започнете странична дейност, да създадете бизнес план, да стартирате уебсайт или да продавате продукт или услуга, подходящите ресурси са на разположение и често са на ниска или никаква цена.

3. "Не се притеснявайте от малките неща."

Частично невярно. Макар че малките проблеми могат да бъдат незначителни на фона на голямата картина, на тях все пак трябва да се обърне внимание. Знайте, че не всяка тревожност е проблемна. Всъщност проучванията показват, че най-успешните предприемачи овладяват тревожността и я карат да работи за тях. Те поддържат т.нар. състояние на "оптимална тревожност": балансът между достатъчно стрес, за да ви държи фокусирани и да подобри представянето ви, но не толкова, че да попречи на високите постижения.  

4. "Отидете да работите в голяма, стабилна компания."

Някога беше мъдър съвет да започнете кариерата си в гиганти като Facebook, Google, Netflix и Disney. Но дори компаниите, които някога обещаваха 30-годишна кариера, сега са изправени пред масови съкращения.

Вместо да се насочвате към голямо име, изберете правилната роля. Уверете се, че интересите и уменията ви съвпадат с позицията, която искате, дори ако тя е в малък стартъп или средна по големина компания.

Милиардер: Това е най-важният съвет за стартирането на собствен бизнес

Още по-добре е да използвате уменията и страстта си, за да започнете бизнес. Може да звучи налудничаво, но с една седмица интензивно съсредоточаване можете да използвате изкуствения интелект, за да стартирате бизнес, печелещ 10 000 долара на месец. И тогава няма да ви се налага да се притеснявате за уволнения.

5. "Купете си къща и се усамотете."

И накрая, най-важният съвет, който всеки млад човек трябва да знае: Парите в брой са цар. Спестете пари в брой и запазете възможно най-голяма част от тях. Ако това означава да живеете под наем или с родителите ви, няма проблем. На жилищния пазар предстои голяма корекция, чието преодоляване може да отнеме години.

Бивш директор в Microsoft: Никога няма да забравя тези три урока, които научих от Бил Гейтс

А в условията на висока инфлация спестяването на пари в брой е по-важно от трупането на дългове. Задълженията по кредитни карти сред хората на възраст между 18 и 25 години също са най-високи в сравнение с всяка друга възрастова група, така че бъдете по-предпазливи с прекомерните разходи.

Източник: CNBC

"Ще ви науча да бъдете богати": 3 правила за парите и живота от милионер

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички