Инвестиционните съвети на Уорън Бъфет или как да избягваме грешките в бизнеса и живота


Инвестиционните съвети на Уорън Бъфет или как да избягваме грешките в бизнеса и живота
Снимка: Getty Images

6059

Всяка пролет инвеститорите в мултинационалния конгломерат Berkshire Hathaway се стичат на годишната среща на акционерите на холдинга. Някои от тях присъстват с надеждата да получат по-ясна представа за основите на бизнеса, в който са инвестирали.

По-голямата част от тях обаче са там, за да чуят 92-годишния председател и главен изпълнителен директор Уорън Бъфет, който в своята изключително успешна кариера, продължила десетилетия, се превърна в икона на света на инвеститорите - човек, който може да ни каже не само как да печелим повече пари, но и как да живеем по-добре. Не напразно легендарният инвеститор носи прозвището "Оракула от Омаха".

В тазгодишното си годишно писмо до акционерите Бъфет твърди, че голяма част от успеха на холдинга му се дължи на това, че той и колегите му са избягвали "големи грешки". На въпроса на събранието как да се избягват такива грешки в инвестирането и в живота, Бъфет дава следния отговор:

„Трябва да начертаете бъдещето си и да измислите как да го изпълните“, каза той. По-нататък Бъфет изложи план за това как да избегнете грешки, които могат да ви провалят във финансов или личен план.

1. Избягвайте паричните грешки, „които ви изваждат от играта“

Когато става въпрос за парите ви, Бъфет казва, че грешките, които могат да ви навредят, са тези, които могат да разклатят финансовите ви планове и цели.

„Искате да сте сигурни, че няма да допуснете грешки, които да ви извадят от играта или да са близо до това да ви извадят от играта“, казва той. „Никога не трябва да имате вечер, в която да се притеснявате за инвестирането“.

За повечето инвеститори това вероятно означава да инвестират в съответствие с толерантността си към риска и да избягват да влагат твърде много пари в една-единствена рискова инвестиция. Разпределяйки залозите си в широко диверсифициран портфейл, вие помагате да се намали рискът от „променящата се игра“ подхлъзване на всяка една конкретна инвестиция. А като се уверите, че не поемате по-голям риск, отколкото ви е удобно, не се поддавате на размисъл заради възможността за спад в портфейла ви.

Бивш директор в Microsoft: Никога няма да забравя тези три урока, които научих от Бил Гейтс

Бил Гейтс и Уорън Бъфет;   Снимка: Getty Images

Освен това Бъфет призовава хората да се държат доста просто. „Трябва да харчите малко по-малко, отколкото печелите. Можете да харчите и малко повече, отколкото печелите. Но тогава имате дългове и има вероятност никога да не се измъкнете от тях“, казва той. „Ще направя изключение по отношение на ипотеката на къщата ви.“

Милиардер: Това е най-важният съвет за стартирането на собствен бизнес

Бъфет казва, че избягвайки дълговете, вие избягвате да се поставяте в неблагоприятно математическо положение по отношение на парите си. За да излезете на печалба, докато имате дълг по кредитна карта от 12% или 14%, трябва да печелите дори повече от това от инвестициите си, казва Бъфет. „Ако можете да направите това, заповядайте в Berkshire Hathaway.“

Мормонската църква има инвестиционно портфолио за 100 млрд. долара: Ето в кои компании инвестира

Изчисленията на Бъфет може би са дори малко щедри. В исторически план S&P 500 е предлагал годишна възвръщаемост от около 10%. А благодарение на поредицата от повишения на лихвените проценти от страна на Федералния резерв средният годишен лихвен процент по дълговете по кредитни карти е над 20%, според Bankrate.

2. „Кажете на някого да отиде по дяволите, но утре“

Когато става въпрос за избягване на грешките в живота, Бъфет споделя съвет, който е получил от дългогодишния си приятел и бизнес партньор Том Мърфи.

„Винаги казвай на някого да отиде по дяволите утре“. Е, тогава това беше чудесен съвет, а сега си помислете колко чудесен съвет е, когато седнете на компютъра и завинаги провалите живота си, като за 30 секунди кажете на някого да отиде по дяволите или нещо друго и не можете да го изтриете."

Течно злато: Може ли инвестицията в уиски да носи пари?

С други думи, може много да искате да кажете на хората какво мислите, но съществува сериозен риск да навредите на собствената си репутация. По-разумно би било да се успокоите и да изчакате да отмине известно време, или в случая с интернет, да избягвате създаването на чат с доказателство за лошо, импулсивно поведение.

Връщайки се към идеята за обмисляне на вашата репутация, Бъфет предложи друг ключов начин за избягване на грешките: Бъдете любезни. „Никога не съм познавал човек, който по принцип е бил добър и е умрял без приятели. Познавал съм много хора с пари, които са умрели без приятели, включително и без семейството си.“

Източник: CNBC

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички