Милиардер: Това е най-важният съвет за стартирането на собствен бизнес


Милиардер: Това е най-важният съвет за стартирането на собствен бизнес
Снимка: Thinkstock

19819

Много млади предприемачи стартират собствени проекти с една единствена цел - привличане на инвеститори, които да обезпечат бизнеса финансово. Но тази стратегия не е особено печеливша. Поне според един от най-известните милиардери в света.

Ако смятате, че набирането на капитал е най-добрият начин да стартирате бизнеса си, грешите, споделя Марк Кюбан. Всъщност трябва да направите точно обратното, казва милиардерът предприемач, и да изберете да започнете бизнес "с възможно най-малко пари".

Разбира се, Кюбан е инвестирал в стотици стартиращи предприятия. Но тези компании често вече имат инерция и се нуждаят от външно финансиране, за да постигнат конкретна цел.

Доходи, разходи и спестявания: Какво да правите с парите си при висока инфлация

"Хората имат тази нагласа: "Добре, започвам бизнес. Сега трябва да събера пари", казва Кюбан и добавя: "Просто не забравяйте, че набирането на парични средства, независимо дали са от мен или от където и да било, е задължително. Но помнете, че има някой, който ще поиска тези пари обратно."

Как да изкарам пари? Вижте какви финансови съвети дава изкуственият интелект

Вместо това Кюбан препоръчва да използвате личните си спестявания, за да стартирате всеки бизнес. По този начин "контролирате собствената си съдба", казва той. "Колкото по-голяма част от собствения си капитал можете да запазите и контролирате, толкова по-голяма е печалбата." Това е "мястото, където се правят големите пари", добавя той.

Имате нулеви спестявания, а искате да станете богати? Ето как!

Кюбан стартира първата си компания, фирма за компютърни системи, наречена MicroSolutions, за собствена сметка. През 1990 г. той продава стартиращата компания за 6 млн. долара. Четири години по-късно Кюбан и приятелят му Тод Вагнер инвестират 10 000 долара в малък стартъп.

Марк Кюбан;    Снимка: Getty Images

По-късно, усещайки потенциала, те предлагат на собствениците на компанията да я закупят - в крайна сметка поемат по-голямата част от собствения ѝ капитал и я превръщат във втората компания на Кюбан. През 1999 г. тази компания е продадена за 5,7 млрд. долара.

Трикове за спестяване на пари

"Ако погледнете хората с буквата "B" до името им, това е, защото те притежават целия капитал на компанията си", казва Кюбан. Прегледът на най-богатите хора в света показва, че това е поне отчасти вярно. Илон Мъск, чието нетно състояние се оценява на 187,9 млрд. долара, притежава около 23% от Tesla и 74% от Twitter, според Forbes.

Джеф Безос - чието нетно състояние се оценява на 125,1 млрд. долара - сега притежава "малко под 10%" от Amazon, по данни на Forbes.

Кой е Бернар Арно, човекът, който детронира Илон Мъск и стана най-богатият човек в света?

Все пак задържането на собствения капитал на компанията, докато нямате друга възможност, е умен ход, казва Кюбан. "Седял съм до хора, които са продали компании за милиарди долари и са се справили добре", казва той. "Но когато всичко е приключило, те са оставали с 2% собственост в компанията." 

Източник: CNBC

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички