Доходи, разходи и спестявания: Какво да правите с парите си при висока инфлация


Доходи, разходи и спестявания: Какво да правите с парите си при висока инфлация
Снимка: iStock

9973

Високата инфлация e сред основните притеснения за българите и не само, като тя най-силно се усеща при храните от малката потребителска кошница. Според експертите обаче високите разходи ще останат и в следващите месеци и години. Затова е много важно да сме наясно как да организираме бюджета си, за да се справим с настоящата финансова криза. Какво да правим с парите си при инфлация и настъпваща рецесия?

Как да предпазим парите си от високата инфлация?

За да съхраним своята покупателна способност, трябва да се стремим да увеличим доходите си и да оптимизираме разходите и спестяванията си, пишат от "Активни потребители".

Първо трябва да се погрижим за доходите. Ако получаваме заплата, трябва да правим постъпки тя да се увеличи. Ако настоящият ви работодател не е съгласен, можете да смените работата си, тъй като пазарът на труда е много развит и безработицата е ниска.

Оптимизирането на разходите също е много важно, защото предстои увеличение на лихвите по кредитите. Много хора с дългосрочни кредити (например ипотечни) ще бъдат пряко засегнати от тези процеси.

И накрая са спестяванията – как можем да ги спасим? Най-лошата опция е да са в банка, ако лихвите по депозитите не отбележат ръст. С изключение на оборотни пари и пари за черни дни, които може да потрябват през следващите месеци, е добре да помислим как да ги инвестираме. Какви спестявания трябва да имаме при криза?

Имотите засега остават добър вариант, защото цените им все още нарастват и можем да получаваме доходи по два начина – от наемите и от ръста на цената. Трябва обаче да се подходи внимателно, тъй като цените на имотите вероятно няма да растат така бързо и не всички цени ще се движат с еднакъв темп.

Опцията отдаване под наем също е под въпрос, ако се вземат предвид неизбежните разходи, свързани с това – накрая сметката може да е на минус. Според брокери и икономисти, в момента чистата доходност от наеми е сред най-ниските, между 2,5 – 3% при инфлация от близо 17%. Наемите в София тръгнаха нагоре. Какви имоти се търсят и какви се предлагат?

Златото също имаше спад от пиковете, получени тази година. На фондовите пазари акции, облигации също не са добър вариант, ако нямате нужните познания. Бъдете предпазвили с кредитите – вноската по кредитите да не надвишава 15 – 20% от доходите ви.

Фонд за спешни случаи

Създаването на фонд за спешни случаи е добър начин да не изпадате в лоши финансови ситуации при непредвидени разходи. По време на висока инфлация е честа ситуация сметката ви за някоя комунална услуга внезапно да скочи, но вие да не сте съобразили този риск при бюджета. За да създадете такъв финансов буфер (авариен фонд), е добре да заделяте определена сума всеки месец. Защо ни е нужен фонд за непредвидени разходи?

Как да харчите по-малко, но да запазите стандарта си на живот?

За да започнете, направете списък в Excel, където да изброите всички ежедневни разходи. Целта е да определите ключовите категории разходи и да прецените за какво харчите по-голямата част от парите си.

Следващата стъпка е да помислите за кои продукти или услуги можете да спрете да харчите пари, като месечни абонаменти, ядене навън, дрехи и пр.

Купуването на облигации е сред начините да запазите спестяванията си и да предотвратите обезценяването им при висока инфлация. Все пак имайте предвид, че ако не разбирате от материята, е най-добре да се доверите на експерт. В какво да инвестираме по време на криза?

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Как да пестите пари и да не се отказвате от нищо

Българите държат над 100 милиарда лева в банките

Лихви по депозитите: Кои са най-изгодните 12, 24 и 36-месечни депозити?

9 начина да спестявате дори и с малка заплата

Още от Спестявания


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички