Какви спестявания трябва да имате по време на инфлация и криза


Какви спестявания трябва да имате по време на инфлация и криза
Снимка: iStock

37167

Голяма част от хората усещат нестабилност на фона на несигурността на финансовите пазари, растящата инфлация и повишаването на лихвените проценти, затова е добре да се замислим какви спестявания трябва да имаме. Какво да правим с парите си при инфлация и настъпваща рецесия?

Според финансови експерти сумата, която трябва да имате в спестовната ви сметка, зависи от ситуацията, в която сте, както и от нуждите на семейството ви. След като 2/3 от американците се притесняват от наближаващата рецесия, може да се досетим защо инвеститорите се тревожат за спестяванията, пише CNBC.

Според проучване на Bankrate над половината американци са загрижени за спестяванията си в сравнение с 44% през 2020 г. Много се притесняват от недостиг на средства, тъй като приблизително 1/3 от американците имат спестявания за по-малко от три месеца, а почти 1/4 нямат никакви. Лихви по депозитите: Кои са най-изгодните 12, 24 и 36-месечни депозити?

Въпреки че ниската възвръщаемост направи парите в брой по-малко привлекателни през последните години, това може да се промени с ръста на лихвените нива.

Ето и какви спестявания трябва да имате в различните етапи на кариерата си според финансовите експерти.

Семейства с двоен доход: Заделете пари поне за 3 месеца

Финансисти съветват семействата, в които и мъжът, и жената имат доход, да имат спестявания за период от 3 месеца. В случай, че някой от двамата загуби работата си, другият ще помогне за разходите вкъщи.

Работещи, които живеят самостоятелнo: Спестявайте за поне 6 месеца или повече

Рецесията обикновено върви ръка за ръка с по-висока безработица. Ако сте сам и разчитате единствено на собствените ви доходи, по-добре се подсигурете, в случай на най-лошото – да загубите работата си. Може да не е толкова лесно да намерите нова. Някои експерти са и по-консеративни и съветват да натрупате спестявания поне за 8-12 месеца. Ако нещо се случи, ще имате свободата да плащате сметките си, докато си намерите нова работа.

Предприемачи: Заделете средства поне за 1 година

Икономическата несигурност е ключова за предприемачеството и малкия и среден бизнес, затова и финансистите са категорични, че упражняващите този тип дейност трябва да гледат в перспектива. Пандемията ни показа най-лошото, но кризата не е отминала. В какво да инвестираме по време на криза?

Пенсионери – спестявания за период 1-3 години

Експертите съветват, колкото и да е трудно заради инфлацията, да заделяте повече пари в брой. Това зависи от размера на пенсията на всеки, както и от това дали разчита на други месечни приходи.

Немалко хора изпитват затруднения и не знаят как да спестяват или просто не могат да се справят, както и има такива, които са се притеснявали преди кризата, а сега са още по-уплашени заради пазарите, което ги мотивира да спестяват повече. Според експертите това е строго индивидуално, като ни съветват да бъдем отговорни към парите си. Българите държат над 100 милиарда лева в банките

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Как да пестите пари и да не се отказвате от нищо

9 начина да спестявате дори и с малка заплата

В какво да инвестираме и какви правила да спазваме, за да спечелим?

Какво предизвика инфлацията и рязкото поскъпване на всичко?

5 бързи начина да подобрите финансите на домакинството си

Още от Спестявания


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички