9 начина да спестявате дори и с малка заплата


9 начина да спестявате дори и с малка заплата
Снимка: Thinkstock

24883

Шестцифрено наследство или високо платена работа може и да ви поставят сред онзи 1% на милионерите, но малките неща – като вашите финансови навици например, са тези, които наистина имат голямо значение. Правилното управление на личния ви бюджет ще ви помогне да оставите стреса, породен от финансови несгоди, в миналото.

Средната сума, която повечето хора заработват през целия си живот, е повече от 1 милион, но това не означава, че всеки един от тях става милионер. Как човек харчи тези пари е ключът към финансовата стабилност и просперитет. Всеки може да направи малки промени в разпределението на доходите си, които да окажат огромно влияние върху бъдещото му финансово състояние. Вижте кои са тези промени според запитване на Business Insider, проведено сред финансови експерти.

Променете начина си на мислене. След като платите всички данъци и сметки, портфейлът ви започва да изглежда леко анемичен и последното нещо, за което мислите в този момент е да спестявате. Но истината е, че ако искате да имате заделени пари в един бъдещ момент, трябва да отделяте по малко от всяка заплата. Съветът на експертите е да промените вашите възприятия за спестяването и да обърнете реда на приоритизиране по следния начин: спестявания за постигане на личните ви цели първо, плащане на сметки и данъци след това и пари за харчене най-накрая. Друг капан в този ред на мисли е да си казвате „Ще започна да спестявам по-късно, не сега.“. Разделете се с този вреден навик веднага. Когато става дума за спестявания, имайте предвид, че не говорим за отделяне на половината от заплатата ви, а за малка сума, която няма да навреди на месечния ви бюджет. Важно в случая е постоянството.

Помислете къде се виждате в бъдещето. Представете си, че вече имате събрани парите, които искате, и реализирате целта, за която са били предназначени. Точно както спортистите си представят, че поставят нов световен рекорд отново и отново. Визуализацията на постигнати цели е много силен мотиватор. Специалистите съветват да си направите минимум пет годишен план с реални очаквания за резултатите от спестяванията през това време. Много важен аспект от тази петилетка е да си поставите конкретни цели, които да изпълните след края на периода – вноска за нов дом, нов автомобил или дълго обмисляно пътуване например.

Измислете си собствени трикове за насърчаване на спестовническите си нагласи. Какво би станало, ако не похарчите маса пари за онази маркова чанта или за лъскавия часовник, който сте харесали на витрината в магазина? Отговорът е нищо. Нищо няма да се промени в живота ви, ако ограничите покупките на предмети, които реално не са ви жизнено необходими, а просто прищевки. Можете да си създадете собствени финансови правила за пазаруване, като например да не давате повече от 20 лева за чанта. Познати още като „евристика“, тези правила ще ви помогнат да намалите изборите, които правите всеки ден. Финансовите съветници смятат, че усвояването на подобни правила води до изграждане на здравословни финансови навици.

Живейте като милионер под прикритие. Повечето хора свързват богатството с притежанието на огромни имения и лъскави коли, но истината е, че най-богатите хора обикновено са трудно различими в тълпата. Те се оттеглят далеч от суетата и за околните изглежда все едно живеят далеч под възможностите, които имат. Това е така, защото те знаят стойността на парите и предпочитат да пестят повече, отколкото да са разточителни.

Помислете за пенсионирането си сега. Ако сте между 20-те и 30-те години, идеята за пенсиониране може и да ви се струва много далечна, и спестяванията за този момент от живота ви да не са приоритет в момента. За съжаление икономическите принципи работят така, че колкото по-късно започнете да пестите за подсигуряване на спокойните си старини, толкова повече пари ще трябва да отделите.

Информирайте се какво се случва около вас. Всички имат добри намерения, когато става дума за спестявания, но ако не знаете каква е икономическата обстановка в момента или какво се случва в банковия сектор и какво той може да ви предложи като решение, нещата могат да се обърнат срещу вас. Помнете, знанието е първата стъпка към трайна промяна към по-добро. Гледайте на себе си като на главен финансов директор на своето семейство.

Върнете всичките си дългове. Всеки човек има дългове в един момента от живота си, без значение малки или големи са те. Но ако дължите големи суми за студентски заеми, ипотеки, покриване на разходи по кредитна карта или други подобни, изплащането им трябва да е приоритет номер едно за вас. Потърсете помощ за изготвяне на план, който да ви позволи да се издължите възможно най-скоро, защото в противен случай това ще пречи за постигането на другите ви финансови цели. След като веднъж сте се измъкнали от този капан, направете всичко възможно да не попадате отново в него.

Опитайте да повишите доходите си. Има три начина да го направите – като харчите по-малко, като пестите повече или ако си намерите допълнителен източник на приходи. Много е важно в случая да не завишавате драстично и стандарта си на живот, заедно с увеличаването на притока на финанси към семейния бюджет. Най-добрият вариант би бил, ако допълнителната ви работа е свързана с нещо, което обичате да правите – някакво ваше хоби например. Така няма да се чувствате претоварени от факта, че работите допълнително, а ще се наслаждавате на това, което вършите.

Обмислете възможността за консултация с професионалист. Има моменти в живота, в които консултацията с професионален финансов съветник ще ви се отплати подобаващо. Дори и да успеете да изградите добри финансови навици, понякога съветът на добър финансов плановник, може да ви помогне да видите по-ясно голямата картина. Много често хората са прекалено емоционално обвързани с финансите си, което пречи да взимат най-добрите решения, свързани с тях. Така че обективният поглед на професионалист може да бъде много полезен.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички