Какво правят богатите, за да станат още по-богати?


Какво правят богатите, за да станат още по-богати?
Снимка: iStock

31164

За мнозина да бъдат част от най-богатите хората в света, изглежда като възможност да притежават всичко, което поискат: супер коли, луксозни жилища, яхти, частни самолети. Но въпреки че супер богатите могат да си позволят най-скъпите и луксозни неща, най-успешните хора знаят, че "да се простираш според чергата си" е пътят към устойчиво богатство.

"Основното, което трябва да се запитате е: Кога си купувате това, което можете да си позволите, спрямо това от което се нуждаете, когато това, от което се нуждаете, е по-малко от онова, което може да си позволите?", съветва експертът по лични финанси Съз Орман.

Иначе казано – по-скъпият вариант не винаги е най-добрият избор, само защото можете да си го позволите. Или както гласи старата максима: "Спестената стотинка е спечелена стотинка", пише CNBC.

Орман дава за пример 1998 г., когато разбира, че ще прекарва значителна част от времето си в Ню Йорк и се замисля дали да си купи жилище там. "Можех да си позволя мезонет за 1 млн. долара, но не ми трябваше, така че си купих апартамент за 240 000 долара, защото имаше всичко необходимо", спомня си тя.

Ако харчите просто, защото можете, в един момент може да се окажете с празни джобове. "Купувайте (само) това, от което се нуждаете, независимо колко сте богат. Идва момент, в който имате много пари и изведнъж сте си купили самолет, яхта, 5 жилища... изведнъж се оглеждате и си казвате "О, Боже, вече нямам пари", съветва Орман.

Независимо дали печелите 6-цифрени суми, или едвам свързвате двата края, това е основният принцип за натрупването на богатство. Живейте с това, което ви е необходимо и ви върши работа, и се откажете останалото.

Милиардерът инвеститор Уорън Бъфет е отличен пример за това. Той все още живее в къщата, която е купил за 31 500 долара (около 260 000 долара по днешните цени) през 1958 г., използва купони и никога не дава повече от 3,17 долара за закуска.

Но Бъфет далеч не е единственият. Макар да печели милиони, рънинг бекът на отбора по американски футбол "Далас Каубойс" Алфред Морис все още кара старата си кола Mazda 626, произведена през 1991 г., която е купил за 2 долара.

Неговият колега Кърк Къзинс, който е куотърбек на "Вашингтон Редскинс", също изкарва десетки милиони. Но през лятото Къзинс живее със съпругата си в приземния етаж на къщата на родителите си и кара очукан пътнически микробус GMC Savana, който е купил от баба си за 5000 долара.

Създателят и ръководител на Facebook Марк Зукърбърг все още кара черна Acura TSX, която струва около 30 000 долара.

Понякога е трудно да устоите на желанието да харчите, но щом превърнете това въздържание в навик, е много по-лесно да го спазвате. "Знаете ли кое е забавното? Че няма да искате нищо друго, освен това, от което наистина имате нужда", казва Орман.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички