Българите трябва първо да спестяват, а след това да харчат


Българите трябва първо да спестяват, а след това да харчат
Снимка: iStock/Guliver

7044

Трябва да се научим да спестяваме и как да си харчим парите най-разумно, съветва финансовият анализатор Преслав Райков пред bTV.

По думите му е хубаво, когато човек следпразнично види бюджета си, да осъзнае грешките, които прави, да не ги допуска за следващите празници или да започне да планува, или да събира средства за лятната си почивка.

Райков посочи факторите, които натоварват бюджета ни по празниците. Това са по-ранните заплати за декември, както и големите разходи по коледните и новогодишните празници.

Хубаво е човек да си осигури финансови средства за месец-два, за да се чувства спокоен. В България допреди години първо харчихме и след това спестявахме. Хубаво е първо да спестим и след това да харчим, съветва финансовият анализатор.

"Трябва да заделяме малки суми, за да си осигурим малък буфер, когато се наложи отново да харчим за нуждите си, за празник или някой неочакван повод", подчерта Райков.

Той определи като нерационално неплащането на сметките с аргумент, че трябва да се направи разчет на бюджета, защото сметките не могат да бъдат пропуснати като например да бъдат заменени с телефон. Хората могат да отложат във времето да купят нещо, което не е толкова базово за тях, но сметките задължително трябва да бъдат платени.

Относно бързите кредити, финансовият анализатор посочи, че ръстът на бързите кредити е доста голям в последните години, но ако се използват разумно, може да свършат работа. Ако не се използват разумно, се влиза в порочен кръг и връщане на сумата е в много голям размер, предупреди той.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички