6 тактики, с които да се придържате към семейния бюджет


6 тактики, с които да се придържате към семейния бюджет
Снимка: iStock/Guliver

5058

Имате проблем със семейния бюджет и често харчите повече, от колкото можете да си позволите? Спокойно, не сте сами. Планирането на разходи само по себе си е трудно занимание, но още по-трудно е да се придържаме стриктно към него. Ето тези съвети обаче ще ви улеснят значително.

Избирайте една основна категория месечно

Както се казва, „Рим не е бил построен за един ден”. Разпределяйте бюджета си „на едро” и не се опитвайте да обхванете всички пера. Примерно, този месец трябва да пазарувате перилни и почистващи препарати, а за другия оставете покупката на „онази” чанта, например.

Правете големи покупки само сутрин

Психолозите твърдят, че след дълъг ден преценката ни е склонна да бъде не особено печеливша, защото бързате да се приберете, изморени сте и в главата ви се въртят куп неща. За сметка на това, сутрин мозъкът е отпочинал, а вие сте енергични и освежени. Дори да нямате възможност да пазарувате сутрин, правете списъците си тогава.

Не пазарувайте гладни

Имате ли проблем с импулсивните покупки на хранителни стоки? Ако е така, вероятността да пазарувате, докато сте гладни, е огромна. Тогава всичко изглежда адски апетитно и можете да се увлечете. Ако перото за храна е най-голямо за вашето семейство, направете план какво ще готвите през седмицата и се придържайте само към тези продукти.

Четете лошите отзиви за даден продукт

Искате да имате даден крем (или нещо друго) на всяка цена? Бъдете сигурни, че освен препоръките от приятелки, сте прочели и лошите отзиви в интернет. Когато не сте сигурни дали парите за дадено нещо си заслужават, винаги обмисляйте добре инвестицията си, разглеждайки я от всички ъгли.

Отложете пазаруването онлайн за следващия ден

Попаднали сте на супер добри сделки в някой сайт и сте готови да жертвате семейния бюджет? Напълнете кошницата с всичко желано, но оставете покупката за следващия ден. Разгледайте пак продуктите във виртуалната си количка и чак тогава действайте.

Плащайте кеш

Когато пазаруваме с карта, често се увличаме, а и не можем постоянно да следим баланса си. От друга страна, сме доста по-внимателни с парите в портфейла, особено когато намаляват драстично. Добра идея е да разделите различни суми в надписани пощенски пликове – за сметки, за храна и т.н. Винаги оставяйте един плик „за черни дни”, които в края на месеца може да останат спестени, а може и да използвате, ако са изскочили непредвидими разходи.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички