Можете ли да свършвате ежедневната си работа за по-малко от 5 часа?


Можете ли да свършвате ежедневната си работа за по-малко от 5 часа?
Снимка: iStock/Guliver

3132

В последно време все повече се говори за по-кратки работен ден и работна седмица. Психолози и работодатели отчитат, че те биха имали съществени ползи за продуктивността и щастието на хората.

Повечето служители пък твърдят, че спокойно биха могли да извършват ежедневните си задължения за по-малко от осем часа. Всъщност 45% от хората, участвали в проучва на института Workforce, са заявили, че ще успяват с тях и за по-малко от пет часа, ако не бъдат прекъсвани и разсейвани. В изследването е имало участници от Северна Америка, Европа, Австралия и Индия, уточнява Business Insider.

Разсейващите фактори са различни - от висене в социалните мрежи до излишно дълги срещи и оперативки. Понякога е трудно да бъдат избегнати, но новите технологии би трябвало поне да помогат за ограничаването им (например конферентните разговори, които спестяват ходенето до конкретно място за среща). Мисленето на хората относно работата започва да се променя, да става по-гъвкаво и графикът от 9 до 5 далеч не е единствената опция.

"Вече може да се работи отвсякъде и по всяко време, няма лимити. По-голям е фокусът върху това какво в действителност постигаш, вместо върху броя часове в офиса. Тази тенденция ще става още по-изразителна в следващите години", заявява Дан Швабел, директор на компанията за проучвания Future Workplace.

Наскоро ви разказахме, че в Нова Зеландия са експериментирали доста успешно с 4-дневна работна седмица. Фирмата пионер дори планира да направи промяната перманентна. 

Повечето служители, участвали в горното проучване, са положително настроени към по-кратката работна седмица, а около 25% дори заявяват, че биха приели намаление на заплатата, ако това ще означава допълнителен почивен ден. При правилната организация обаче не би било нужно да се стига до това. Изследвания сочат, че когато хората са отпочинали и спокойни, те са и по-продуктивни, така че съкратеното работно време може в действителност да доведе до повече свършена работа и по-големи приходи.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички