В Нова Зеландия пробваха четиридневна работна седмица. С огромен успех


В Нова Зеландия пробваха четиридневна работна седмица. С огромен успех
Снимка: iStock/Guliver

5564

Четиридневна работна седмица - методът бе приложен в новозеландска компания, след което 78% от служителите ѝ са заявили, че успяват много по-добре да балансират кариерата и личния си живот.

Става дума за финансовата компания Perpetual Guardian, в което работят 240 души. Там са изпробвали прилагането на четиридневна работна седмица през месеците март и април тази година. През цялото време процесът е бил следен от анализатори. Заплащането на служителите не е било намалявано, уточнява The Guardian.

Основателят на Perpetual Guardian Андрю Барнс се решава на идеята, тъй като смята, че по този начин ще се повишат мотивацията, фокусът и ефективността им. Допълнителният свободен ден пък ще им позволява да отделят достатъчно време на семействата си и другите си занимания.

През двата месеца, в които хората са работили на четири дни, наблюдаващите анализатори са отчели ръст на удовлетвореността от работата на всички нива. Служителите са изпълнявали задълженията си по-добре и по-стегнато и повечето от тях са заявили, че трудът им доставя по-голямо удоволствие.

Тези, които смятат, че балансът между кариерата и личния им живот се е подобрил, са се увеличили с 24%. В същото време е регистриран спад на нивото на стрес със 7%.

Министърът на труда на Нова Зеландия Иън Лийс-Галауей е бил запознат с резултатите, които е намерил за "много интересни". Той призовава и други компании да експериментират с разнообразни трудови модели. 

Не става ясно дали Perpetual Guardian смята да запази четиридневната работна седмица и в бъдеще, но Андрю Барнс определено е доволен от постигнатото. "Родителите прекарват повече време с децата си. Когато имаш повече време за себе си, близките си и личните си интереси, възможността да се разболееш от депресия или подобно състояние намаляват драстично, което е чудесно", смята той.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички