В Нова Зеландия пробваха четиридневна работна седмица. С огромен успех

В Нова Зеландия пробваха четиридневна работна седмица. С огромен успех
Източник: iStock/Guliver

Четиридневна работна седмица - методът бе приложен в новозеландска компания, след което 78% от служителите ѝ са заявили, че успяват много по-добре да балансират кариерата и личния си живот.

Става дума за финансовата компания Perpetual Guardian, в което работят 240 души. Там са изпробвали прилагането на четиридневна работна седмица през месеците март и април тази година. През цялото време процесът е бил следен от анализатори. Заплащането на служителите не е било намалявано, уточнява The Guardian.

Основателят на Perpetual Guardian Андрю Барнс се решава на идеята, тъй като смята, че по този начин ще се повишат мотивацията, фокусът и ефективността им. Допълнителният свободен ден пък ще им позволява да отделят достатъчно време на семействата си и другите си занимания.

През двата месеца, в които хората са работили на четири дни, наблюдаващите анализатори са отчели ръст на удовлетвореността от работата на всички нива. Служителите са изпълнявали задълженията си по-добре и по-стегнато и повечето от тях са заявили, че трудът им доставя по-голямо удоволствие.

Тези, които смятат, че балансът между кариерата и личния им живот се е подобрил, са се увеличили с 24%. В същото време е регистриран спад на нивото на стрес със 7%.

Министърът на труда на Нова Зеландия Иън Лийс-Галауей е бил запознат с резултатите, които е намерил за "много интересни". Той призовава и други компании да експериментират с разнообразни трудови модели. 

Не става ясно дали Perpetual Guardian смята да запази четиридневната работна седмица и в бъдеще, но Андрю Барнс определено е доволен от постигнатото. "Родителите прекарват повече време с децата си. Когато имаш повече време за себе си, близките си и личните си интереси, възможността да се разболееш от депресия или подобно състояние намаляват драстично, което е чудесно", смята той.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.