В какво да инвестираме по време на криза?


В какво да инвестираме по време на криза?
Снимка: iStock

22041

Пандемията от коронавирус буквално блокира световната икономика. Държавите наложиха тежки извънредни мерки, за да ограничат разпространението на заразата, а все повече хора са поставени под карантина.

Цели индустрии бяха принудени да спрат работа – авиокомпаниите приземиха самолетите си, автомобилните заводи затвориха, а финансовите пазари преживяха болезнени спадове. Цените на петрола са на рекордно ниски нива за последните две десетилетия, чувството за несигурност и неизвестност властва навсякъде.

Икономическите щети са огромни, като засега никой не е в състояние да оцени дори приблизителния им размер. Очаква се сериозна рецесия в Европа и САЩ, а постепенно възстановяване може да започне най-рано през втората половина на годината.

Поради всички тези фактори еврозоната ще отчете негативен среден годишен ръст за 2020 г., докато този в САЩ се очаква да остане под първоначално планирания, прогнозират експерти.

Невиждани мерки

Държавите вече действат на доказания принцип, че извънредните ситуации изискват извънредни мерки. Те отделиха огромни суми, за да спасят икономиките си, да помогнат на гражданите и да осигурят нормалното функциониране на финансовата система.

Целта на мерките е да стабилизират и капиталовите пазари. Федералният резерв на САЩ свали основната лихва почти до 0%. Тъй като в Европа лихвеният процент от известно време е 0%, Европейската централна банка реши да не го понижава допълнително, а вместо това да разшири програмата за купуване на облигации и да насърчи отпускането на нисколихвени заеми на предприятия. Тези мерки изглеждат достатъчно адекватни.

Компаниите бяха подкрепени и със сериозни фискални стимули. Почти навсякъде се отлагат плащанията на данъчни и други задължения и се създават гаранционни фондове. Германия отдели 500 млрд. евро за кредитни гаранции, а Обединеното кралство отпусна пакет от 330 млрд. паунда в помощ бизнеса. И двете държави са готови да окажат допълнителна подкрепа при нужда. Ръководеният от Кристалина Георгиева Международен валутен фонд подготвя заемен фонд от 1 трилион долара.

Как се отрази несигурността на пазарите и кои са най-перспективните активи, четете в Actualno.com.

От какви други инвестиционни възможности може да се възползвате, четете тук.

Още от Спестявания


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички