Лихви по депозитите: Кои са най-изгодните 12, 24 и 36-месечни депозити?


Лихви по депозитите: Кои са най-изгодните 12, 24 и 36-месечни депозити?
Снимка: iStock

39487

Вече някои банки предлагат 2% лихва по депозитите. Това съобщават от платформата за сравняване на банкови продукти "Моите пари". Оттам отбелязват, че тенденцията на нулеви и дори отрицателни лихви се обръща. Такива са очакванията и след решението на Европейската централна банка за първи път от 11 години да повиши с 0.5 пункта лихвите по депозитите и намерението да има подобно действие през есента. ЕЦБ рязко вдигна лихвите, за да се бори с неудържимата инфлация

Засега само няколко от малките банки у нас предлагат олихвяване на влоговете в търсене на ресурс, за да разширят кредитирането. В зависимост от срочността, предложените лихви започват от 0.40% годишно и достигат 1.50%. Банките вече махат таксите по депозити

2% лихва предлага единствено TBI Bank и се отнася за 60-месечни (5-годишни) депозити. Банката е по-тясно специализирана в предоставяне на стокови кредити, където лихвите са много високи – над 16-17% и затова може да предложи на клиентите си по-големи лихви по депозитите. Но дори тази доходност е под нивата на инфлацията и ще доведе до загуба на средства на спестяващите.

Защо дългосрочни депозити?

Колкото по-дългосрочен е един продукт, толкова по-добра доходност носи. Макар и лихвите по депозити отдавна да не са така атрактивни, някои банки все още се стараят да запазят тези продукти. Те предлагат приемливи лихви от днешна гледна точка и невисоки изисквания за минимална сума за откриване на депозита.

Най-изгодните 36-месечни депозити

Проучване сочи, че при дългосрочните депозити при определени банки с 3-годишен срок, все още имат стойности по лихвата, вариращи между 0.50% и достигащи до 1.5%. Най-изгодните лихви за 12-месечните депозити и варират между 0.55% до 1.11%, а при 24-месечните от 0.46% до 1.50%.

Най-изгодните 24-месечни депозити

Някои банки вече премахват таксите за съхранение на по-високи депозити в отговор на решението на ЕЦБ. От 25 юли Пощенска банка спира да начислява 0.7% върху суми по влогове над 200 000 лв. Това ще направят и ОББ и KBC Банк (бившата Райфайзенбанк) от 1 август.

Най-изгодните 12-месечни депозити

Според икономисти едва ли обаче скоро големите банки ще въведат положителни лихви по депозитите у нас.

"Решението на ЕЦБ няма да предизвика голямо движение в лихвените проценти по депозитите. Да повишиш с половин процент от минус 0.5%, на практика е нула. Най-вероятно големите депозити ще останат на отрицателна територия, защото банките дори да депозират тези пари на нулева лихва, имат разходи по тях. Ще има обаче лека корекция нагоре в лихвите по кредитите", коментира в ефира на БНР икономистът Никола Янков.

Още от Спестявания


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички