ЕЦБ рязко вдигна лихвите, за да се бори с неудържимата инфлация


ЕЦБ рязко вдигна лихвите, за да се бори с неудържимата инфлация
Снимка: iStock

7934

Европейската централна банка повиши лихвените проценти с повече от очакваното в четвъртък, потвърждавайки, че опасенията за неудържима инфлация вече надделяват над съображенията за растеж, дори когато икономиката на еврозоната се люлее от въздействието на войната на Русия в Украйна, пише Reuters.

ЕЦБ повиши основната си лихва по депозитите с 50 базисни пункта до нула процента, нарушавайки собствените си насоки за движение от 25 базисни пункта, тъй като се присъедини към глобалните конкуренти в увеличаването на разходите по заемите. Това беше първото повишаване на лихвите на централната банка на еврозоната от 11 години насам. Федералният резерв на САЩ атакува инфлацията с най-голямото вдигане на лихвата от 30 години

"В съответствие с намерението си да изпълни целта за ценова стабилност, днес управителният съвет предприе нови важни стъпки, чрез които да осигури връщане на инфлацията на целевото равнище от 2% в средносрочен план. Той взе решение да повиши трите основни лихвени процента на ЕЦБ с 50 базисни пункта.", се посочва в официално изявление на сайта на институцията.

Слагайки край на осемгодишен експеримент с отрицателни лихвени проценти, ЕЦБ също увеличи основната си лихва по рефинансиране до 0,50% и обеща по-нататъшни повишения на лихвените проценти вероятно веднага след следващото си заседание на 8 септември.

Централната банка ще продължи да повишава лихвените проценти, а днешният смел ход да сложи край на отрицателните лихви я "върна в играта", като ѝ даде възможност да коригира лихвата на всяко следващо заседание.

В продължение на седмици ЕЦБ подготвяше пазарите за повишаване от 25 базисни пункта, но според източници на Reuters малко преди срещата е предложено вдигане с 50 базисни пункта, тъй като се очаква допълнително нарастване на инфлацията. Инфлацията в еврозоната се развихри до нов рекорд

При почти двуцифрената инфлация в еврозоната, която е много над целта на ЕЦБ от 2% и очаквана енергийна криза и недостиг на газ през следващата зима, цените на енергията, а оттам и на всичко останало, вероятно ще продължат да растат с бързи темпове. Тежка рецесия удря Европа, ако Русия наложи газово ембарго

Макар да очакваха вдигане на лихвата с 25 базисни пункта, икономисти анкетирани от Reuters смятаха, че необходимото повишение от ЕЦБ трябва бъде 50 базисни пункта, така че рекордно ниската европейска лихва по депозитите да скочи от минус 0,5% до нула.

Централната банка ще предостави допълнителна помощ на по-задлъжнелите нации от еврозоната, въвеждайки нова схема за закупуване на облигации, наречена Transmission Protection Instrument (TPI), предназначена да ограничи нарастването на техните разходи по заеми и да ограничи финансовата фрагментация.

"Мащабът на покупките на TPI зависи от тежестта на рисковете, пред които е изправено предаването на политиката. TPI ще гарантира, че позицията на паричната политика се предава гладко във всички страни от еврозоната.", се казва в изявлението на ЕЦБ. Предстои ли нова дългова криза в еврозоната?

Тъй като лихвите на ЕЦБ се покачват, разходите по заеми нарастват непропорционално за страни като Италия, Испания или Португалия, тъй като инвеститорите изискват по-висока премия, за да задържат дълга си. Ангажиментът на ЕЦБ в четвъртък идва в момент, когато политическата криза в Италия вече тежи върху пазарите след оставката на премиера Марио Драги. "Супер Марио" спаси еврото, но ще успее ли да спаси Италия?

Спредът на доходността между италианските и германските 10-годишни облигации за кратко надхвърли 240 базисни пункта в четвъртък и не беше далеч от нивото от 250 базисни пункта, което предизвика извънредно заседание на ЕЦБ миналия месец.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Европейските страни в неравна битка с инфлацията

Рекордна инфлация в ЕС, България - сред страните с най-голям ръст на цените

Доларът стана по-скъп от еврото за първи път от две десетилетия

Водещ банкер: Европа и САЩ ще изпаднат в рецесия

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички