Европейските страни в неравна битка с инфлацията


Европейските страни в неравна битка с инфлацията
Снимка: iStock

11147

Швеция, Белгия, Германия, Франция - една след друга европейските страни обявяват планове в помощ на компаниите и потребителите да се справят със скока на цените, ускорен от войната в Украйна, информира AFP. Европа я чака висока инфлация и бавен растеж

Всяка страна въвежда свой собствен арсенал от мерки, основаващ се на намаления на таксите върху енергията, понижаване на цените и целенасочени помощи. Европейските икономики обаче не са засегнати еднакво, предаде БТА. С колко скочиха зърното, олиото и зеленчуците заради войната?

Европейската комисия обяви в началото на март, че може да продължи отмяната на правилата за бюджетна дисциплина и през 2023 г. ако е необходимо, докато някои страни членки призовават за общоевропейски отговор.

Всеки със своите мерки

Швеция, където дизеловото гориво е с най-високи такси в Европа, обяви в понеделник временно понижаване на налога от 1,30 крони на литър (около 12 евроцента) в рамките на план за 1,3 милиарда евро.

В Белгия и Нидерландия правителствата решиха да понижат ДДС за енергията (природен газ, електричество и градска топлофикация), както и да намалят акцизите върху бензина и дизела. Белгийските потребители спестяват около 10 евро за пълен резервоар от 60 литра, докато нидерландците ще имат средно с около 140 евро по-ниски сметки за енергия през първата половина на годината. В Белгия беше продължена до септември "социалната тарифа" за електричеството и природния газ на най-бедните домакинства.

В Полша "анти-инфлационният щит", въведен преди конфликта, беше продължен: "борбата срещу Путин води до разходи", аргументира се премиерът Матеуш Моравецки. На практика от 1 февруари ДДС за газа е отменен (беше 23 процента), а много други налози бяха намалени. Ще бъдат изплатени финансови помощи на около 5 милиона полски домакинства, за да се компенсира покачването на цените на хранителните продукти.

Без много разходи

Въпреки обявените нови мерки, европейските страни възнамеряват да ограничат разходите си.

Италианското правителство обяви в началото на март, че иска да поддържа предпазлива бюджетна политика, след като в средата на февруари прие мерки на стойност около 5,5 милиарда евро.

В Германия правителството реши в сряда да удвои държавните помощи за отопление, отпуснати в началото на февруари в помощ на най-бедните домакинства. То обаче обяви, че иска да се върне към строгите бюджетни правила още през 2023 г. Програма за помощ, насочена специално към цените на горивата, се очаква в скоро време, вероятно по подобие на Франция, където се прилага отстъпка от цената директно на бензиновата колонка.

Във Франция мерките в представения в сряда "план за устойчивост" са целенасочени и възлизат на 6,8 милиарда евро, финансирани отчасти чрез отлагане на бюджетни кредити от 2021 г.

Към общ европейски отговор?

Нуждата от колективно европейско решение беше изтъкната в началото на март от френския министър на икономиката Брюно Льо Мер, чиято страна е ротационен председател на Европейския съюз.

В Унгария, където беше въведен таван на цените още през есента, миналата седмица порив на паника предизвика недостиг на бензин в малките бензиностанции. Наложи се правителството да ограничи достъпа на камиони над 7,5 тона, които вече ще зареждат гориво на специално определени пунктове.

Тази седмица Словения се изправи пред поток от коли, дошли от Италия да заредят гориво, след като правителството определи таван на горивата от 1,5 евро.

В Испания, която е много тежко засегната от скока на цените, правителството обеща в сряда допълнителен жест, насочен към горивата, газа и електричеството. Премиерът Педро Санчес започна поредица посещения в ЕС, за да получи съгласието на страните членки по съвместен отговор на европейската среща на върха на 24 и 25 март. В противен случай Мадрид предупреди, че ще вземе мерки самостоятелно.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички