Доларът стана по-скъп от еврото за първи път от две десетилетия


Доларът стана по-скъп от еврото за първи път от две десетилетия
Снимка: iStock

6339

Инфлацията в САЩ през юни продължи да расте с най-бързите си темпове от повече от 40 години насам и достигна стойности, далеч по-високи от прогнозираните. Ръстът в цените принуди Фед да обяви, че ще предприеме поредно увеличение на лихвените проценти по-късно този месец. Това пък провокира моментален скок в цената на долара спрямо еврото. За кратко еврото дори падна под 1 долар, а това се случва за пръв път от края на 2002 г. Скоро доларът и еврото ще се изравнят?

Индексът на потребителските цени се повиши на 9,1% на годишна база, като това е най-голямото увеличение от края на 1981 г. насам, сочат данните на Министерството на труда на САЩ. Инфлацията нарасна с 1,3% спрямо месец май, най-големият ръст на месечна база от 2005 г. Причината са покачващите се разходи за бензин, жилища и храна.

Според изследване на Bloomberg след осредняване на прогнозните стойности икономисти прогнозират ръст от 1,1% на месечна и от 8,8% на годишна база.

Така нареченият основен индекс на потребителските цени, който не отчита цените на стоките с висока волатилност като хранителни продукти и енергия, надхвърля прогнозите и с ръст от 0,7% спрямо май и от 5,9% на годишна база. Бързото поскъпване на долара е риск за световната икономика

Доходността по американските държавни ценни книжа и доларът се покачват, докато фючърсите на американските акции продължават да падат. След публикуването на данните за инфлацията, за кратко еврото поевтиня до цена от 0.9998 долара, а след това възстанови загубите, съобщи Reuters. Инвеститорите внимателно следят движението в цените на двете валути, а сигналите, че доларът може да стане по-скъп от еврото са все по-ясни.

Ценовият натиск се отразява на цялата щатска икономика. Това ще повиши допълнително затягане на паричната политика от страна на Фед и ще повлияе на настроенията към президента Джо Байдън и демократите в Конгреса преди междинните избори през ноември. Федералният резерв на САЩ повиши основната американска лихва

Въпреки че според икономистите данните за юни ще са пик на настоящия инфлационен цикъл, няколко фактора, като цената на жилищата, е възможно да удължат натиска на растящите цени във времето. Външни фактори, като COVID ограниченията в Китай и войната в Украйна могат да засегнат веригите за доставки и да повлияят на инфлационните прогнози.

Фед вече обяви планирано поредно увеличение на основния лихвен процент със 75 базисни пункта по-късно този месец. Целта е да се противодейства на растящите цени и увеличението на работните места и заплатите. Дори преди обявяването на решението, търговците предвиждаха скок на лихвите през юли.

Стоките от първа необходимост стават все по-скъпи. Цените на газа отбелязаха ръст от 11,2% на месечна база през юни. Тези на енергийните услуги пък се увеличиха с 3,5% спрямо месец май, като това е най-големият скок от 2006 г. Разходите за хранителни продукти скочиха с 1% на месечна и с 10,4% на годишна база, което е най-голямото увеличение от 1981 г. 

Жилищните наеми също се повишиха с 0,8% на месечна база, най-големият ръст от 1986 г. Разходите за жилища, заемащи най-големия дял от разходите в сектора на услугите и съставляващи 1/3 от общия индекс на потребителските цени, нараснаха с 0,6% на месечна база, колкото беше и ръстът през месец май.

Освен това се наблюдава и спад в продажбите на жилища през последните месеци, заради по-високите лихви по ипотечните кредити. За сметка на това икономистите очакват цените на наемите да продължат да растат. Икономиката навлиза в тежък период, заплашва ни стагфлация 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Доларът близо до нов връх след действията на Фед

 Доларът поскъпна до близо 20-годишен връх

Ще загуби ли щатският долар статута на световна резервна валута? 

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички